İnsanlığa hizmet verebilmek adına gece gündüz çalışan tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutlarız.
Ülkemizde Tıp Bayramı her yıl 14 Mart’ta kutlanılmaktadır. Ayrıca 14 Mart’ı içine alan hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir. Tıp bayramı dünyanın farklı ülkelerinde farklı günlerde kullanılabilmektedir. Örneğin; Amerika’da 30 Mart Tıp Bayramı olarak kabul görmektedir. Genel anestezinin ilk defa yapıldığı gün olan 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü olarak kutlanılır. Hindistan’da ise ülkenin ünlü doktoru Bindhan Chandra Roy’ın doğum ve ölüm yıldönümün olan 1 Temmuz baz alınır.
Ülkemizde Tıp Bayramı’nın Tarihçesi
- Mahmut döneminde 14 Mart 1827’de Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adı ile ilk cerrahhane kurulmuştur. Bu tarih modern tıp eğitimlerinin başlangıç günü olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlanılmıştır.
1919 yılında ilk Tıp Bayramı kutlaması işgal altında bulunan İstanbul şehrinde gerçekleşmiştir. 14 Mart 1919’da işgali protesto etmek isteyen tıp okulu öğrencileri toplanmış, dönemin ünlü doktorları bu mücadeleye destek vermiştir.
1919 yılından itibaren 14 Mart’ta kutlanılan Tıp Bayramı 1929 yılından sonra ise 12 Mayıs’ta kutlanılmaya başlanmıştır. Bunun nedeni ise 12 Mayıs 1929 tarihinde Darüşşafaka’da ilk Türkçe tıp derslerinin başlamış olmasıdır. Ancak 1937 yılında yeniden 14 Mart tarihinde kutlanılmasına karar verilmiştir. Bu tarihten itibaren günümüze kadar aynı gün kabul görmektedir.