BD Türkiye, infeksiyonla mücadele kapsamında sağlık hizmetlerinin gelişmesine katkı sağlayacak bilimsel çalışmalara destek vermeye devam ediyor.
Becton Dickinson Türkiye’nin “BD Sağlık Öncüleri Programı” kapsamında, infeksiyon hastalıkları alanında ulusal bilimsel çalışmaların sayısının ve kalitesinin yükselmesi, daha sağlıklı ulusal verilere ulaşılması, infeksiyon kontrolü ve önlenmesinde farkındalığın artması amacıyla Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ile hayata geçirdiği “BD Araştırma Ödülleri” bu yıl 4. defa sahiplerini buldu. Antalya’da gerçekleşen 20. KLİMİK Kongresi’nde infeksiyon kontrolü ve önlenmesi alanında başarı gösteren çalışmalar, alanında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirildi ve ilk üçe giren çalışmalar, BD Araştırma Ödülü almaya hak kazandı.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi olarak görev yapan Nimet Ateş’in “Şant Enfeksiyonlarını Azaltmada “Bundle Uygulama Süreci” isimli çalışması birincilik ödülüne layık görülürken; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Asst. Dr. Ahmet Furkan Kurt’un “Hastanemiz Kardiyoloji Anabilim Dalında Gelişen Nozokomiyal Influenza A H3N2 Salgını” isimli çalışması ikinci, Amerikan Hastanesi İnfeksiyon Kontrol Hemşiresi Bahar Madran’ın ise “Santral Venöz Kateter İlişkili İnfeksiyonları Önlemede Klorheksidin İçerikli Pansuman Örtülerinin Rolü” isimli çalışması üçüncü oldu.
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “İnfeksiyonla mücadele etmek ve klinik alanlarda sıfır infeksiyon hedefine ulaşmak için ülke olarak insan kaynağı, bilgi birikimi, literatür hakimiyeti, bilinç düzeyi ve bilimsel çalışma gibi pek çok kaynağa sahibiz. Bu süreçte başarı için ihtiyacımız olan şey tüm bu kaynağı etkin bir biçimde kullanabilmek ve konunun tüm paydaşlarının motive edilerek bir araya gelebilmesi. Biz KLİMİK olarak, çalışma gruplarımız ile infeksiyonla mücadele kapsamında, konuyu farklı açılardan değerlendirirken aynı zamanda pek çok kurumla da değerli iş birliklerini hayata geçiriyoruz. BD Araştırma Ödülleri de bunlardan bir tanesi. İnfeksiyon ile mücadelede etkin, akılcı ve bilimsel bilgi ile desteklenmiş uygulamalara ihtiyacımız var. Bu ödül programı kapsamında bu tarz çalışmaları kamuoyuna duyururken, aynı zamanda bilim insanlarını ve sağlık profesyonellerini de teşvik etmiş oluyoruz” dedi.
BD Araştırma Ödülleri ile ilgili konuşan BD Türkiye Genel Müdürü Ayşe Şanlıoğlu, “BD Araştırma Ödülleri’ni, bundan 4 yıl önce KLİMİK Derneği ile birlikte başlattık. İnfeksiyon hastalıkları alanında literatüre katkı yapılmasını desteklemek ve infeksiyon ile mücadelede hem bilimsel camiada hem de kamuoyunda farkındalığı artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz bu program ile infeksiyon kontrolü ve antimikrobiyal direnç ile mücadele konularına önemli katkılar yaptığımızı düşünüyoruz. BD Türkiye olarak amacımız ülkemizde sağlığı geliştirmek. Bu amaç doğrultusunda hayata geçirdiğimiz ‘BD Sağlık Öncüleri Programı’ kapsamında 6 senede 100 bin sağlık çalışanına teorik ve pratik eğitimler ile ulaştık. İnfeksiyonla mücadelede elimizden geldiği kadar sağlık çalışanlarına ulaşmak ve bilimsel çalışmaları desteklemek üzere çaba sarf ediyoruz. BD Araştırma Ödülleri kapsamında, yarışmaya katılım gösteren tüm çalışmaların sağlığı geliştirmekte yeni bir mevzi kazandıracağına inancımız tam,” dedi.
KLİMİK Hakkında
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanını her yönden geliştirmek, desteklemek ve temsil etmek üzere 13 Haziran 1986’da TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI DERNEĞİ adıyla kurulmuştur. Derneğin amacı, “İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanıyla ilişkili sağlık hizmetlerinin, bilimsel çalışmaların ve uzmanlık eğitiminin düzeyini ülke çapında yükseltmeyi hedefleyen etkinliklerde bulunmak”tır. Daha fazla bilgi edinmek için lütfen http://www.klimik.org.tr/ adresini ziyaret edin.