Pazar, Kasım 24, 2024
Ana SayfaHABERLERYurtiçinden HaberlerAstraZeneca Global Ar-Ge Üst Düzey Yöneticileri Koç Üniversitesi'ni Ziyaret Etti

AstraZeneca Global Ar-Ge Üst Düzey Yöneticileri Koç Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...
- Advertisement -

AstraZeneca Kıdemli Ar-Ge Direktörü Hitesh Sanganee ve Kıdemli Biyobilim Araştırmacısı Pınar Akçakaya, AstraZeneca Türkiye ve Koç Üniversitesi bilimsel iş birliği kapsamında Koç Üniversitesi’ni ziyaret etti. Ziyareti sırasında bir sunum yapan Hitesh Sanganee, AstraZeneca’nın geleceğinden ve akademinin sektörle birlikte yapabileceklerinden bahsetti. Ardından söz alan ve 2015 yılından beri AstraZeneca’da çalışan Türk bilim insanı Pınar Akçakaya ise kariyer yolculuğunu anlattı.

AstraZeneca Türkiye, 2014 yılında Koç Üniversitesi ile imzaladığı bilimsel iş birliği anlaşması ile kanser, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için ortak klinik öncesi çalışmalar yapılması adına adımlar attı ve Türkiye’de klinik öncesi araştırmalara ciddi yatırımlar yaptı. AstraZeneca Kıdemli Ar-Ge Direktörü Hitesh Sanganee ve AstraZeneca Kıdemli Biyobilim Araştırmacısı Pınar Akçakaya, beş yıldır devam eden iş birliği kapsamında Koç Üniversitesi’nin bilimsel araştırmalar merkezi KUTTAM‘ı (Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi) ziyaret etti. Hitesh Sanganee, gerçekleştirdiği sunum ile akademisyenler ve öğrencilerle AstraZeneca’nın geleceği ve odak konuları hakkında bilgiler paylaştı. Özellikle Open Innovation (Açık İnovasyon) platformları konusuna dikkat çeken Hitesh Sanganee, Koç Üniversitesi’ndeki akademisyen ve araştırmacıları fikirlerini paylaşmaya teşvik etti. Hitesh Sanganee‘nin sunumunun ardından Türk bilim insanı Pınar Akçakaya, kariyer yolculuğunu anlattı.

Başarmanın en önemli adımı odaklanmak
AstraZeneca Kıdemli Ar-Ge Direktörü Hitesh Sanganee ilaç sektörünün araştırmacı kimliği sayesinde akademiyle olan iş birliklerinin çok faydalı olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Bize göre başarmanın en önemli adımı odaklanmak. Buradan hareketle odaklandığımız Kardiyovasküler-Renal ve Metabolik Hastalıklar, Onkoloji ve Solunum ana tedavi alanlarındaki çalışmalarımıza yalnız şirket içinde değil, şirket dışındaki iş birliklerini de teşvik ederek devam ediyoruz. Bu sayede AstraZeneca olarak bilimsel çalışmalarımız ve itibarımız gün geçtikçe artmaya devam ediyor ve 2010’dan bu yana hassas tıp, görüntüleme, genomik, CRISPR, çip organ teknolojisi gibi son teknolojilere yatırım yapıyoruz.”

Araştırmacılar için en büyük zorluklardan biri, araştırdıkları şeyin artık gözde olmaması
Bilimin son derece dinamik olduğunu vurgulayan Hitesh Sanganee, araştırmacıların güncel olarak geçerli olanı takip ederken yaşadıkları zorlukların üstesinden gelebilmeleri için şu önerilerde bulundu: “Araştırdığınız konu, artık eskisi gibi ilgi çeken bir konu değilse, bu çalışma konunuzu değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. İş birliği içinde olduğunuz kişiler veya gözde olan araştırma konuları değişebilir ancak bir alana odaklandığınız takdirde her zaman yeniliklere imza atabilir ve çalıştığınız alana katkı sağlayabilirsiniz. Bu sebeple araştırmacılar odaklanmayı çalışmalarının merkezine koymalı. Bunun yanı sıra araştırmanız üzerine bir iletişim ağı oluşturmak, birçok fırsatın doğmasına ve size olan güvenin artmasına yardımcı olacaktır.”

Open Innovation (Açık İnovasyon) portalına başvurarak fikirlerinizi geliştirebilir, iş birlikleri kurabilirsiniz
Araştırmacılara fikirlerini paylaşmalarını öneren Hitesh Sanganee, her şeyin dijitalleşmesiyle birlikte sağlık sektörünün de buna kapalı olmadığını ve yalnız ilacın değil, tanıdan tedaviye bütün yolculuğun değişmeye başladığını söyledi: “Dünyanın farklı yerlerinde büyük bir kapasite, bilgi ve uzmanlık bulunuyor. Bunları yaşama değer katan ilaçlar keşfetmek için nasıl birleştirebileceğimizi düşünürken Open Innovation Platform (Açık İnovasyon Platformu) ortaya çıktı. ”Open Innovation”, şirketlerin teknoloji geliştirme gibi amaçlarla işletme içinde oluşan fikirler kadar işletme dışından gelen fikirleri de kullanabileceği ve kullanması gerektiği üzerine kurulu bir platformdur. AstraZeneca olarak bizler bu sürece önce lokal olarak başladık. Ardından bunu 2014’te global düzeye yaydık ve açık inovasyon portalımız aktif hale gelmiş oldu. İster araştırmaları ilerletmek amacıyla klinik öncesi veriye erişim için, ister bir ilaç keşfi fikrini paylaşmak için olsun, araştırmacılar ve akademisyenler AstraZeneca Open Innovation (AstraZeneca Açık İnovasyon) portalına https://openinnovation.astrazeneca.com/ linki aracılığıyla başvurabilir ve fikirlerini paylaşabilirler. Araştırmacılar fikirlerini paylaştıklarında bizlerden mutlaka geri dönüş alıyorlar. Açık İnovasyon programımız 2014’teki kuruluşundan bu yana 31 ülkeden 715 online başvuru aldı; 31 klinik çalışma, 360 klinik öncesi çalışma planlandı ve başvurular sonucunda 435 yeni iş birliği kuruldu.”

Türk bilim insanı Pınar Akçakaya, AstraZeneca kariyer yolculuğunu paylaştı
Hitesh Santagee‘nin sunumunun ardından AstraZeneca’daki kariyerine Haziran 2015’te Göteborg, İsveç’te doktora sonrası araştırmacısı olarak başlayan Pınar Akçakaya, kariyer yolculuğundan bahsetti. İstanbul Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik eğitiminin ardından Stockholm’deki Karolinska Institute’ta doktora derecesi alan Pınar Akçakaya, AstraZeneca ile yollarının nasıl kesiştiğini, akademik geçmişe sahip biri için araştırmacı bir firmada çalışmanın nasıl olduğunu Koç Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleriyle paylaştı. Türk bilim insanı Pınar Akçakaya kariyerine hala AstraZeneca İsveç’te devam ediyor ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek bu gelişmelere yön veren ekipler arasında bulunuyor.

- Advertisement -

En Son İçerikler