Cuma, Kasım 8, 2024
Ana SayfaHABERLERYurtiçinden HaberlerSağlık Çalışanlarının Yüzde 60'ı Meslek Değiştirmek İstiyor

Sağlık Çalışanlarının Yüzde 60’ı Meslek Değiştirmek İstiyor

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...
- Advertisement -

Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, “Ankette, sağlık çalışanlarının yüzde 60’ının ‘şu anda bir fırsatım olsa mesleğimi değiştiririm’ noktasına geldiğini görüyoruz.” dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Ankette, sağlık çalışanlarının yüzde 60’ının ‘şu anda bir fırsatım olsa mesleğimi değiştiririm’ noktasına geldiğini görüyoruz. Bunun sebebini araştırdığımızda, sağlıktaki çalışma sürelerinin uzun olmasına, iş yükünün ağır olmasına ve şiddet gibi dış etkenlere bağlıyoruz.” dedi.

Durmuş, 1 Ağustos’ta başlayacak 5’inci Dönem Toplu Sözleşmesi süreci öncesinde sağlık çalışanlarına yönelik düzenledikleri anketin sonuçlarını AA muhabirine değerlendirdi.

Sağlık çalışanlarının durumlarının ve çalışma koşullarının tespit edildiği “Durum Analizi Anket Çalışması”na 6 bin 694 sağlık çalışanının online olarak katıldığını belirten Semih Durmuş, katılımcıların 2 bin 951’inin kadın, 3 bin 743’ünün erkek olduğunu söyledi.

Durmuş, anketle çalışanların mesleki durumlarını, çalışma hayatındaki sıkıntıları, gelir durumlarını, iş hayatının aile hayatına uyumunu tespit etmeyi amaçladıklarını belirtti.

“Sağlık çalışanların yüzde 91,4’ünün kredi kartı kullandığını ve harcamalarını kredi kartı ile yaptığını, kart kullananların 53,8’ini borçlarını düzenli olarak ödediğini, 42,1’inin ise borçlarının sadece asgari tutarını ödeyebildiğini, yüzde 4,1’lik kesiminin ise kredi borcunu ödeyemediğini tespit etmiş olduk. Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının gelir düzeyinin düştüğünü tespit edebiliyoruz.” diyen Semih Durmuş, ankette çıkan sonuçlara göre sektör çalışanlarının gelir düzeylerinin her geçen gün düştüğünün ortaya çıktığını ifade etti.

Kadın sağlık çalışanı, eğitim ve konut ihtiyacı için kredi çekiyor
Durmuş, kadın sağlık çalışanlarının çoğunlukla eğitim ve konut harcamaları, erkeklerin ise bireysel harcamalar için kredi çektiğini, çalışanların önemli bir kısmının altın ve döviz cinsinden borcu olduğunu dile getirdi.

Sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin çok uzun olduğunun ankete yansıdığını belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, şunları kaydetti:

“Sağlık çalışanı aylık 180 saat çalışması gerekiyorken, sağlıktaki istihdamın yetersiz olmasına bağlı olarak ekstra 130 saate yakın nöbet tutmak durumunda kalıyor. Sağlık çalışanının yeterli düzeyde istihdamı olmuş olsaydı hem iş yükü, hem çalışma süreleri azalmış olacaktı. Buna bağlı olarak sağlık hizmeti daha nitelikli olacaktı. İstihdamın şiddeti de azaltacağını düşünüyoruz. Çünkü insanların sağlıktaki şiddete yönelik göstermiş oldukları gerekçe, ‘benimle ilgilenilmedi’ noktasında bir eleştiridir. Yeteri düzeyde istihdam yapıldığında, sağlıktaki şiddetin de azalacağına inanıyorum.”

24 saat esaslı kreş talebi
Durmuş, ankette sağlık çalışanlarının çocuklarının bakımı için kreş ve bakıcı sorunu yaşadıklarının gözler önüne serildiğini de dile getirdi.

Yeni yapılan şehir hastanelerinde binlerce kişinin çalıştığını belirten Semih Durmuş, “Milletimiz adına yapılmış güzel bir hizmet şehir hastaneleri ama sağlık çalışanları açısından bakıldığında geceleri çocuklarını bırakacakları ortam yok. Çalışanların geceleri çocuklarını bırakacakları 24 saat esaslı kreş uygulamasını istiyoruz. Sağlık çalışanları geceleri nöbetteyken aklı çocuğunda kalmamalı. Onun için biz 24 saat esaslı kreşin uygulamaya geçmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının boşanma oranlarının ciddi boyutta olduğunu, boşananlara sorulduğuna ise bu sonucun yaşanmasında mesleğinin etkili olduğunun ifade edildiğini belirten Durmuş, şöyle konuştu:

“Boşananların yüzde 35,6’sı mesleğinin boşanmada etkili olduğunu söylüyor. Bunu söyleyenlerin yüzde 73,5’i de bayramlarda nöbet tuttuğunu söylüyor. Bayram tadında bir bayram yaşayamıyor olmalarından dolayı gerginlikler oluşuyor aile içerisinde. Sağlık çalışanları bu kadar yoğun çalıştıklarında psikolojileri de bozuluyor. Bizim çalışanların çalışma ortamlarının geliştirilmesine yönelik taleplerimiz var. Mutlu çalışan, nitelikli sağlık hizmeti sunar. Verimli ve faydalı olur diye düşünüyoruz.”

Yüzde 60’ı mesleği bırakmayı düşünüyor
Semih Durmuş, ankete katılanların yüzde 74,4’ünün mesleğini severek seçtiğini, bir süre sonra yoğun çalışma ortamlarından dolayı mesleklerinden çeşitli sebeplerle soğuduklarını belirtti.

Durmuş, “Ankette, sağlık çalışanlarının yüzde 60’ının şu anda bir fırsatım olsa mesleğimi değiştiririm noktasına geldiğini görüyoruz. Bunun sebebini araştırdığımızda, sağlıktaki çalışma sürelerinin uzun olmasına, iş yükünün ağır olmasına ve şiddet gibi dış etkenlere bağlıyoruz. Bu etkenler de aile yaşantılarını etkiliyor.” şeklinde konuştu.

Toplu sözleşmelerde işin maddi boyutunu ve maddi geliri önemsediklerini belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, sağlık çalışanlarının çalışma saati uzunluğunun ortadan kaldırılması gerektiğini, mevcut şartlar altında çalışan insanların mutluluğunun ve memnuniyetinin sağlanamayacağını dile getirdi.

İş yükünden boşanıyorlar
Sağlık çalışanlarının çalıştığı kurumlarda da birtakım şikayetleri olduğunu, fırsatı olduğunda hastane veya çalıştığı kurumu değiştirmek istediklerini ankete yansıttıklarını kaydeden Durmuş, yoğun çalışma süresinde idarecilerin ve amirlerin baskısı altında çalıştıklarını da ifade etti.

Durmuş, şöyle devam etti:

“Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’deki 1 hemşire 3 hemşirenin yapması gereken işi yapıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Uzun yıllardır sağlıkta istihdamın yetersiz olmasına bağlı olarak çalışanların yükü her geçen gün artıyor.Yine Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sağlıkta erişim 2’den 9’a çıkmış. Yani 4,5 kat artmış. Yani sağlık çalışanın iş yükü 4 kat artmış oluyor. Sağlık çalışanlarının iş yaşamıyla aile yaşamlarının uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Ankette, sağlık çalışanlarında boşanmanın en fazla hemşire ve ebelerde olduğunu görüyoruz. Sağlık sisteminin, hizmetin en çok yükünü çeken doktorlardan sonra ebeler ve hemşireler. 740 saatlik bir ayın 310 saatini çalışan, yani yarısını çalışan bir insandan siz ne bekleyebilirsiniz? Yüzde 18’inin, sonradan boşandıkları eşleriyle evlendiklerini görüyoruz. Aslında eşlerini seviyorlar, boşanmak istemiyorlar ama iş yükünden dolayı boşanıyorlar.”

- Advertisement -

En Son İçerikler