Kalp Sağlığı Haftası sebebiyle önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Onur Akpınar, kalp sağlığını en fazla tetikleyen unsurların kolesterol, sigara tüketimi, hipertansiyon, diyabet ve hareketsiz yaşam olduğunu söyledi.
Kalp damar hastalıklarının dünyada tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, genetik etmenler, yaş ve cinsiyet dışında kalp damar hastalıkları için risk oluşturan faktörlerin düzeltilerek ölümlerin azabileceğini belirtti.
Kolesterolün yüksek seyretmenin kalp damar hastalıklarına ve kalp krizine yol açtığının altını çizen Akpınar, doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinleri tüketmenin kandaki kolesterol düzeyinin yükselmesini sağlayan önemli nedenler arasında yer aldığını ekledi.
Kırmızı et, tereyağı gibi hayvansal ürünlerden gelen doymuş yağlar ve yapay olarak üretilen trans yağların kötü LDL kolesterol seviyelerini yükselttiği bilgisini veren Akpınar, “Kolesterol hem vücutta yapılıp hem de dışarıdan hayvansal kaynaklı besinlerden alındığından, özellikle kolesterol sorunu olan kişilerin yağ oranı yönünden düşük besinler tüketmeye özen göstermeleri önem kazanır” ifadelerinde bulundu.