Kanser ve kalp hastalığı riski için dünyanın ilk önleyici DNA taraması Avustralya’daki Monash Üniversitesi tarafından başlatıldı.
Monash Halk Sağlığı ve Önleyici Tıp Okulu tarafından başlatılan projede 18-40 yaş arası en az 10 bin kişiye önleyici DNA taraması yapılacağı duyuruldu. Dünyada ilk kez gerçekleştirilecek çalışmada, test esnasında yüksek risk altında olduğu tespit edilen kişilere, düzenli taramalar ve kontroller gibi genetik danışmanlık ve önlemler de sunulacak.
Konuya ilişkin Monash Üniversitesi’nden yapılan açıklamada genç Avustralyalılara seslenilerek, kanser ve kalp hastalığı risklinde artış yaşanıp yaşanmadığının öğrenilmesi için ücretsiz DNA testine erişimin olacağı ve söz konusu riskin erken tespit edilmesi durumunda önlenebileceğini ya da tedavi edilebileceğine dikkat çekildi.
TEST ÜCRETSİZ YAPILACAK
Tükürük örneğinin posta yolu ile alınan küçük bir tüpe yerleştirilmesi suretiyle yapılan testin ücretsiz olduğu ve posta ücreti ödenmiş bir zarf içerisinde geri gönderilmesi gerektiği bilgisi verildi.
Çalışmaya dair konuşan Doçent Dr. Paul Lacaze, risk altındakileri, hastalıktan sonra değil, genç ve sağlıklıyken belirlemeyi ve sağlıkları hakkına daha bilinçli kararlar vermelerini sağlamayı umduklarını belirtti.
Ayrıca kanser ve kalp hastalığının erken teşhisi ve önlenmesi ile bazı insanların hayatlarının kurtulabileceğini ekleyen Lacaze, “Aynı zamanda önleme yoluyla Avustralya’daki sağlık sistemi maliyetlerinden önemli ölçüde tasarruf sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.