Çarşamba, Aralık 25, 2024
Ana SayfaSAĞLIK SEKTÖRÜİlaç EndüstrisiAbdi İbrahim Otsuka, Sosyal Medya Kullanıcılarına ‘Öyle Söyleme!’ Diyecek

Abdi İbrahim Otsuka, Sosyal Medya Kullanıcılarına ‘Öyle Söyleme!’ Diyecek

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

Abdi İbrahim Otsuka, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde sosyal medya kullanıcılarına, paylaşımlarında ruhsal hastalık isimlerinin hakaret amaçlı kullanımını, önce dillerinden sonra da klavyelerinden çıkarmaları yönünde çağrıda bulunarak “Öyle Söyleme!” diyecek.

Türkiye ilaç sektöründe yenilikçi ürünleriyle ve etkili sosyal sorumluluk projeleriyle farklılık sunan Abdi İbrahim Otsuka, geçen yıl ekim ayında başlattığı ve toplumun büyük desteğini kazanan Öyle Söyleme! hareketini sosyal medyayı dahil ederek genişletiyor.

AİO, bu yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde sosyal medya platformlarında başlattığı kampanya ile sosyal medya kullanıcılarına, ruhsal hastalık isimlerinin hakaret amaçlı kullanımını, dillerinden ve klavyelerinden çıkarmaları yönünde çağrıda bulunuyor.

AİO, #öylesöyleme! hashtag’i ile dilde damgalamayı önleme çağrısı yapacağı sosyal medya platform kullanıcılarına özel olarak çıkartma ve çerçeveler tasarladı. Her sosyal medya platformu için özel posterler tasarlayan AİO, posterleri kullanıcılara yapacakları paylaşımlar ile ulaştıracak. Kullanıcılar Öyle Söyleme! web sitesine girerek kendi profil fotolarını oluşturabilecek, Instagram filtrelerini ve whatsapp sticker’larını indirebilecek.

Ekim ayı boyunca paylaşımların yapılacağı ve bir yıl sürecek olan kampanya dönemi içinde AİO, Öyle Söyleme! twitter hesabını açarak, sosyal medyada bu kelimeleri kullananları uyaracak.

Basa: Dilde damgalamayı klavyenizden çıkarın

AİO Grup Müdürü Zeynep Alptekin Basa, her yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününde toplumdaki anlayış ve farkındalıkları hedefleyen etkinlikler yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Sosyal sorumluluk projelerimizin ana hedefi, ruh sağlığı konusunda toplumsal farkındalık yaratarak hasta ve hasta yakınlarına destek olmak. Ruhsal hastalıklarla yaşayanlar ve yakınlarının hayatındaki zorluklar arasında ilk sırada gelen damgalamaya karşı geçen yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde Öyle Söyleme! hareketini başlattık. Üniversiteler ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sonucu toplumsal sorunlara duyarlı 3500 öğrenciye bu konuda eğitim verdik. Proje kapsamında gençlerle yaptığımız çalışmalar sonucu 50 öğrenciyi, Öyle Söyleme! elçisi olarak yetiştirdik. Eğitimlere katılarak sertifika alan gençler, ruhsal hastalıkla yaşayan bireylere yönelik olumsuz davranış ve dil kullanımının yıkıcı etkilerini çevresine anlatan elçi oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ile bir işbirliği protokolü imzaladık ve hazırladığımız eğitimler ile öğretmen, rehber öğretmen, öğrenci ve velileri ruhsal hastalıklar ve damgalama konusunda bilinçlendirmeyi hedefledik. Bu yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde sosyal medya kullanıcılarına, ruhsal hastalık isimlerinin hakaret amaçlı kullanımını, önce dillerinden sonra da klavyelerinden çıkarmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz. Sosyal medyada dilde damgalamaya karşı başlattığımız bu kampanyaya kamuoyunun her kesiminden yoğun katılım bekliyoruz.”

Toplumsal damgalanma korkusu

Avrupa Birliği’nin ruhsal hastalıklarla ilgili gerçekleştirdiği en son araştırmaya göre her dört kişiden biri ruhsal yardıma ihtiyaç duyuyor. Ancak uzmanlar, damgalanma nedeniyle ruhsal hastalıkların tedavisinde genellikle gecikme ve aksama yaşandığına dikkat çekiyor. Toplum tarafından dışlanacakları korkusuyla tedavilerini aksatan psikiyatri hastaları ise işlev kayıplarıyla karşı karşıya kalıyor.

AİO’nun 2019 yılında yaptırdığı “Türkiye Şizofreni Algısı, Bilgi Düzeyi ve Şizofreniye Bağlı Damgalama ve Ayrımcılık” araştırmasına göre; şizofreni toplumda bilinirliği yüksek bir hastalık olmasına rağmen, halk arasında negatif bir algıya sahip.

Araştırmaya göre toplumun dörtte biri şizofreni hastalarının hiçbir zaman iyileşmeyeceğini ve çalışamayacağını, beşte biri ise hastane dışı ortamda yaşayamayacağını düşünüyor. Bu sonuç, çağdaş tıp ve bilimsel anlayış ile toplumu oluşturan bireyler arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre toplumu oluşturan bireyler, şizofreni hastalarına yakın olmak istemiyor. Durum böyle olunca şizofreni hastasının yalnızlığı, toplumun duyarsızlığı ya da kayıtsızlığı ile daha da derinleşiyor.

AİO tarafından dilde damgalamayı bitirmeye yönelik başlatılan “Öyle Söyleme!” hareketi, öncelikle herkesi kendi düşünce ve sözlerinde bir davranış değişikliği başlatmaya çağrı yapıyor. Günlük dilde ruhsal hastalıklara olumsuz anlam yükleyen damgalayıcı söylemlerden uzak durmaya, bu tip söylemlerin farkında olmaya davet ediyor.

“Öyle Söyleme!” hareketinin imza attığı daha birçok kampanyayla ilgili detaylı bilgi için www.gormezdengelmeyelim.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

- Advertisement -

En Son İçerikler