Avustralya’daki Queensland Üniversitesi Beyin Enstitüsünde, Alzheimer hastalarının tedavisinde kullanılmak amacıyla yeni teknoloji geliştirildi. Geliştirilen teknolojinin kinik deneylerine ise başlandığı bildirildi.
Çalışma için enstitüde geliştirilen UltraThera isimli yeni bir ultrason cihazının test edildiği öğrenilirken, çalışma ekibinin cihazla nöromodülasyon etkisi elde etmek suretiyle Alzheimer hastalarının beynindeki sinir aktivitesini ve genel beyin fonksiyonunu değiştirmeyi amaç edindiği bilgisi verildi.
Alzheimer hastalığının bazı semptomlarının iyileştirilmesinin beklendiği çalışmaya ilişkin konuşan enstitü Profesörü Jürgen Götz, tedavi yönteminin insanlar üzerinde denenmeye başlandığını ekledi.
GELECEKTE FAYDASI OLACAK
Güvenlik denemesinin bitmesinin ardından tedavinin tesirleri üzerine de denemelere başlayacaklarını söyleyen Götz, 12’ye yakın hastanın yer aldığı denemelerde ilk 4 hastaya iki haftada bir 4 kere tedavi uygulanacağını aktardı.
İlk hastanın ilk dört tedaviyi gördüğünü ve sağlıklı göründüğünü söyleyen Profesör Götz, Alzheimer için henüz etkili bir tedavi olmadığına da dikkat çekti.
Bu yüzden gelecekte hastalığı ultrasonla tedavi edebilme potansiyelinin büyük ölçüde faydalı olduğunu ekleyerek, çalışmanın 2015 yılında yayımlanan ultrasonun hafıza fonksiyonlarını geri getirebileceğine dair öncü bir araştırmayı da takip ettiği bilgisini paylaştı.