Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaSAĞLIK DOSYASIHer 1000 Sağlıklı İnsandan 1’inde Görülebilir

Her 1000 Sağlıklı İnsandan 1’inde Görülebilir

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, 10 Mayıs Polikistik Böbrek Hastalığı Günü kapsamında en sık görülen ve yaşamı tehdit edici kalıtsal hastalıklardan biri olan polikistik böbrek hastalığına dikkat çekiyor. #BİNDEBİRDEME etiketiyle sosyal medya platformları üzerinden yapılan paylaşımlar ile hastalık riskine vurgu yapan Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü konuyla ilgili uyarılarda bulunuyor.

Polikistik böbrek hastalığının en sık görülen kalıtsal böbrek hastalığı olduğunu belirten Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, hastalığın her 1000 sağlıklı insandan 1’inde görülebileceğinin altını çiziyor.

Polikistik böbrek hastalığında (PBH) her iki böbrekte çok sayıda kistin gelişmesi ve zamanla bu kistlerin büyümesi sonucu böbrek fonksiyonlarında yıllar içinde azalma görüldüğünü söyleyen Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, bazı hastaların bu sebeple son dönem böbrek yetersizliği aşamasına geldiğini, hastaların nakil ya da diyaliz tedavisine ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Hastalık bu özelliği ile de son dönem böbrek yetersizliğinin dördüncü sıklıktaki nedeni olarak gösteriliyor.

Yüksek tansiyon, böbrek büyümesine bağlı sırt veya yan ağrısı, baş ağrısı, karın büyümesi, idrarda kan, sık idrara çıkma, böbrek taşları, böbrek yetmezliği ve idrar yolu veya böbrek enfeksiyonları polikistik böbrek hastalığının belirtileri arasında yer alıyor. Polikistik böbrek hastalığı olanlarda yaşam tarzı değişikliklerinin ve kan basıncı kontrolünün hastalığın seyri üzerine olumlu etkisi olduğunu belirten Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, böbrek hastalarının tütün kullanımını kesmesini, tuzdan fakir beslenmesini, egzersiz yapmasını ve ideal vücut ağırlığına sahip olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Bazı vakalarda herhangi bir belirti olmadan ve kişinin hasta olduğunu bilmeden, yıllar boyunca polikistik böbrek hastalığıyla yaşadığını belirten Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, özellikle yüksek tansiyon, karın büyümesi, idrarda kan, sırt veya yan ağrısı ya da böbrek taşları gibi belirtilerin görülmesi halinde doktora başvurulması gerektiğini söylüyor.

Hastalar bu gibi belirti ve bulgularla başvurduğu zaman böbrek ultrasonu ile kolaylıkla tanı konabiliyor. Birinci derece bir akrabanızda; ebeveyn, kardeş veya çocukta polikistik böbrek hastalığı varsa, bu hastalık için taramadan geçmenin artılarını ve eksilerini tartışmak üzere doktora başvurulması öneriliyor.

Hastalığın çocuklara geçmesi için, yalnızca bir ebeveynde bulunmasının yeterli ve bir ebeveynde görüldüğü takdirde, her bir çocuğun hastalığa yakalanma ihtimali yüzde 50. Polikistik böbrek hastalığı olan kişilerin çocuk sahibi olmayı düşünmesi durumunda bir genetik danışman ile görüşmesi gerektiğini söyleyen Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, hastalığın çocuğa geçme riskini değerlendirmede danışmanın yararlı olabileceğini belirtiyor.

- Advertisement -

En Son İçerikler