Erkeklerde en fazla görülen kanser türü olan prostat kanserinin birinci derece akrabalar arasında daha fazla görüldüğü ve riskin 5 kat arttığı belirtildi.
Prostat kanserinin tek bir sebebe bağlı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, kanser gelişiminde farklı risk faktörlerinin bulunduğunu söyledi. Özellikle birinci derece akrabalardan 2 kişide prostat kanseri olduğuna vurgu yaptı.
Babasında prostat kanseri olan bir kişinin aynı hastalığa yakalanma riskinin 2,2 kat, kardeşinde olanlarda 3,4 ve birinci derece akrabalarından 2 kişide bulunanlarda ise riskin 5,1 kat arttığını ifade eden Önder, doymamış yağların fazla tüketiminin ise prostat kanserine yakalanma riskini artırdığını ekledi.
Prostat kanserinin idrar yolunda oluşturduğu tıkanıklığın boyutuna göre hastada idrar yapma zorluğu, idrar yaparken yanma, çok sık idrara gitme, gece idrara kalkma, idrar kaçırma, çatallanma, idrar tutma zorluğu gibi şikayetlerin olduğunu belirten Önder, ayrıca hastalığın tutulduğu bölgeye göre bazı kişilerde bel kemiklerinde de ağrı olabileceğini ekledi.
40 YAŞINDAN SONRA PSA TESTİ YAPTIRMALILAR
Kanserin tanısının nasıl konulabileceğine ilişkin de bilgi veren Önder, kesin tanının ancak prostat biyopsisinden elde edilen dokunun patolojik incelenmesi ile konduğunu belirterek, biyopsi kararı için ise en önemli belirleyicilerin prostatın parmakla makattan yapılan muayenesi (DRE-Digital Rectal Examination) ve kanda bakılan PSA (Prostate Specific Antigen) testi olabileceğini söyledi.
Öte yandan ailede prostat kanseri öyküsü olan kişilerin 40 yaşından itibaren, öyküsü bulunmayan kişilerin ise 50 yaşından itibaren PSA testi yaptırması gerektiğinin altını çizdi.