Salı, Ocak 21, 2025
Ana SayfaKONULARBiyoteknolojiBiyoteknoloji’nin Rotası İVEKBİO’da Çizildi

Biyoteknoloji’nin Rotası İVEKBİO’da Çizildi

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

Biyoteknoloji alanında yapılan ilk kongre olma özelliği olan taşıyan İVEBİO 2018 26-28 Kasım tarihleri arasında Kağıthane Osmanlı Arşivleri binasında 700’e yakın katılımcı ve 100 poster sunumu ile gerçekleştirildi. 

Uluslararası İVEK BİO Kongresi Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gülten Kantarcı ile Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda  Politikaları Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Necdet Ünüvar tarafından yapılan açılış konuşmaları sonrası yaklaşık 700 katılımcıyla ve büyük bir törenle 26 Kasım 2018’tarihinde başladı.

Prof. Dr. Necdet Ünüvar açılış konuşması Uluslararası İVEK BİO Kongresi’ne hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz diyerek başladı. Ünüvar konuşmasının devamında, “Bugün kongrenin ilk günü. Bu kongrenin ülkemiz için önemi çok büyük. Çünkü, Uluslararası İVEK BİO Kongresi, TİTCK, TÜSEB, TÜBİTAK ve SGK gibi konunun paydaşı kamu kurumlarının, yerli ve yabancı üniversitelerin ve doğal olarak biyoteknoloji ile ilgili sektör temsilcileri ile start-up firmalarının katılımı ile Türkiye’de “Sağlıkta Biyoteknoloji” alanında müstakil ve kapsamlı ilk büyük kongre olma özelliğini taşımaktadır. Biyoteknoloji ülkemiz için stratejik öneme haiz bir alandır. Sağlık alanına yönelik biyoteknolojik çalışmaların artmasıyla, biyoteknolojik ilaç üretimi gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Biyoteknolojik ürünlerin tedavide kullanılması ve ekonomide büyük pay almasıyla Farmasötik Biyoteknoloji alanında yapılan çalışmalar ve geliştirilen ürünlerin sayısı da oldukça artmıştır. 2018 yılında en çok pazar payı bulunan ilaçların kanser, diyabet, otoimmün bozukluklar ve viral hastalıklara karşı kullanılan, biyoteknolojik yöntemlerle üretilen ilaçlar olduğu görülmektedir.

İVEK Vakfı olarak biyoteknolojik gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla Biyoteknoloji alanında Dünyada yapılan en etkili organizasyonlardan biri olan Bioİnternational Convention’a Türkiye olarak katılmaya başlamış olduğumuz tarih olan 2012 yılından beri aralıksız katılım gösterdik. Bu yıl Haziran Ayında Boston’da yapılan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu koordinasyonu ile gerçekleşen ve vakfımızın da stand organizatörü olduğu BIO 2018 Türkiye açısından Ülke standı ile katılım gösterme, ulusal stratejik hedeflerimiz doğrultusunda paydaşları bir araya getirme ve farkındalık oluşturma açısından oldukça verimli geçmiştir. BIO Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sayın Joseph Damond ve ekibi ile BIO’ya katıldığımız yıllar içerisinde yapmış olduğumuz görüşmelerde Vakıf faaliyetlerimizi anlattık ve bölgemiz için olası işbirliklerini de değerlendirdik. Yükselen bu trendi yakalamak adına son 6 yıldan bu yana sadece BIO Convention’a katılmakla kalmayarak ayrıca 2017 yılında yaptığımız “Çok Paydaşlı Konsey Toplantısı” ve bu kongrenin çekirdeği hükmünde bulunan “İVEK BİO Sempozyumu” ile de yurtdışında edindiğimiz bilgileri ülkemizde nasıl kullanabilir izinde çalışmalarını yaptık. İşte bu kongre 2012 yılından beri atılan nispeten küçük adımlardan sonra Vakıf olarak bu alanda attığımız ilk büyük adımdır. Ülkemizin Biyoteknoloji üssü haline gelebilmesi bizler için önemli bir hedeftir. Bu hedef için Biyoteknoloji Sanayiciler Derneği (BİYOSAD) Tuzla’da yüksek teknolojili bir organize sanayi bölgesi oluşturmak için gösterdiği gayretleri Vakfım adına oldukça önemli görmekteyim. Sözün kısası, bugün açılış konuşmasını yaptığımız bu kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Bu nedenle burada böyle bir kongre yaparak “Sağlıkta Biyoteknoloji” alanında farkındalık yaratma çabamıza destek verdiğiniz için hepinize Vakfımız adına teşekkür eder, işbirliğimizin artarak devamını dilerim” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Malatya Milletvekili ve İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ecz. Öznur Çalık, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ecz. Ahmet Selim Köroğlu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü ve İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Cevdet Erdöl, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜSEB Genel Sekreteri Prof.

Dr. Bayram Yılmaz, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Sosyal Güvenlik Kurumu GSS Genel Müdürü Dr. Mustafa Özderyol başta olmak üzere ilgili tüm Kamu kurumları, dünyanın farklı bölgelerinden gelen konuşmacılar, Teknokentler, Start up firmaları ve Öğrenciler katılım sağladığı kongre Biyoteknoloji Alanında yapılan ilk kapsamlı ve müstakil bir kongre olma özelliği taşıyor.

Kongrede ayrı bir bölüm olarak planlanan Start up(girişimci) firmaların stantlı katılımı yatırımcı firmaların da oldukça ilgisini çekti. Kamu ve özel sektörde bu alanda farkındalık oluşmasını sağladı.

Yaklaşık 700 kişinin katıldığı kongrede 100’de poster sunumu yapıldı. Kongrede 3 gün boyunca farklı salonlarda sunumlar yapıldı. Biyoteknolojinin rotasının çizildiği kongre son günde yapılan oturumların ardından 28 Kasım 2018 tarihinde sona erdi.

- Advertisement -

En Son İçerikler