Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Sağlık Örgütü, BM Çocuklara Yardım Fonu ve BM Nüfus Fonu gibi alt kuruluşlarla 2 yılda bir hazırlanmakta olan “Her Kadın, Her Çocuk Gelişim Gelişim Raporu” ile dünya genelindeli kadın ve çocukların sağlık durumu ele alındı.
2020 yılının raporuna kıyasla dünya genelinde gıda güvensizliği, açlık, çocuk evlilikleri ve bunalım gibi vakalarda artış yaşandığı görülürken, 2019’daki rakama kıyasla 6 milyon fazla çocuğun 2021 yılında aşısız ya da aşılarının eksik durumda olduğu belirlendi.
Kovid-19 döneminde 10 milyona yakın çocuğun ebeveynini kaybettiği ve ruh sağlığında bozukluklar meydana geldiğinin de belirtildiği rapordaki en çarpıcı verilerden biri de 45 milyona yakın çocuğun 2020 yılında şiddetli yetersiz beslenme geçirerek hayatını kaybetme riski yaşadığı şeklinde kayıtlara geçti.
149 milyon çocuğun sağlıklı gelişemediği için bodur kaldığının kaydedildiği raporda, 2020 yılında Sahra Altın Afrikası’ndaki kadınların da hamilelik ve doğum bağlantılı ölüm riskinin, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki kadınlara oranla 130 kat fazla olduğu öğrenildi.
DÜNYA SALGINDAN KURTULMAK ÜZERE
Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının başlangıcından bu yana Kovid-19’un uzun dönemli etkilerinin raporda apaçık belirtildiğinin altını çizerek, kadın ve çocukların sağlıklı bir hayat sürme imkanının azaldığını söyledi.
Dünyanın salgından kurtulmak üzere olduğunu ekleyen Ghebreyesus, “”Küresel toparlanmayı sağlamak ve sürdürmek için kadın, çocuk ve genç insanların sağlığını korumak esastır” ifadelerinde bulundu.