Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaGündemKırmızı Alarm! D Vitamini Eksikliği Küresel Boyuta Ulaştı

Kırmızı Alarm! D Vitamini Eksikliği Küresel Boyuta Ulaştı

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

İmminoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, D vitamini eksikliğinin ‘halk sağlığı problemi’ haline geldiğini söyleyerek, küresel çapta bir sorun olduğunu belirtti.

Güneşin çoğunlukla yıl boyunca kendini gösterdiği bölgelerde dahil olmak üzere D vitamini eksikliğinin dünya genelinde yaygın olduğunu söyleyen İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, bu yüzden çoğu ülkede gıdalar yoluyla D vitamini desteğinin, koruyucu sağlık hizmetlerinin bir parçası olduğunu ekledi.

D vitaminin dışardan küçük miktarda alınarak, büyük kısmının da deriden güneş ışınları vasıtasıyla oluşturabilen bir madde olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Kutlu, d vitaminin özellikle son yıllarda yüzlerce geni etkilediğinin de tespit edildiği bilgisini verdi.

DÜNYA NÜFUSUNUN YARISINDAN FAZLASINDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VAR

Gıdalardan yeterli ölçüde D vitamini alınamadığı ve güneşten de yeteri kadar fayda sağlanmadığı için dünya nüfusunun yarısından fazlasında D vitamini eksikliği olduğunu söyleyen Dr. Kutlu, “Ülkemizde ise bu oranın yüzde 70’lere ulaştığı gösterilmiş. Küresel çapta bir D vitamin eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Güneşin sıklıkla yıl boyunca kendini gösterdiği bölgelerde bile eksikliği yaygındır. Bu nedenle birçok ülkede gıdalar yoluyla D vitamini desteği koruyucu sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır” ifadelerinde bulundu.

Bağışıklık sistemi için D vitaminin önemine vurgu yapan Kutlu, D vitaminin hücre zarı korunması, hormon ve kolesterolsentezi, kemik sağlığını destekleme gibi birçok görevi olduğunu da ekledi.

D vitaminin kas gelişimini desteklediği ve fiziksel gücü artırdığını da söyleyen Dr. Kutlu, “, “D vitamininin de anti inflamatuar etkinliği olduğu birçok çalışmayla ortaya konmuştur. Vücudumuzun kanserle savaşında da gereklidir. D vitamini düşüklüğü olanlarda meme, prostat, kolon kanseri oranlarının 3-4 kat yüksek olduğunu gösteren çalışmalar vardır” bilgisini de paylaştı.

HAFTADA 3-4 KEZ GÜNEŞLENİN

Vücudun D vitamini alabilmesi için özellikle saat 10.00 ile 15.00 arasında kollar ve bacaklar güneş ışığına temas edecek şekilde haftada 3-4 kez 10-15 dakika (esmer tenli ve kilolularda 30 dakika) kremsiz güneşlenmek gerektiğini belirten Kutlu, cam arkasından güneşlenmenin ise D vitamini alımını engellediğini belirtti.

D vitamini fazlasının A, E ve K vitaminleri gibi vücutta depolanıp toksik etkilere de yol açtığını ekleyen Kutlu, bu sebeple ölçülü vitamin takviyesi ve tedavinin doktor tavsiyesiyle uygulanmasının uygun olduğunun altını çizdi.

- Advertisement -

En Son İçerikler