Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Gülay Yılmazer cep telefonu bağımlılığının kardiyovasküler hastalık riskini artırdığına ilişkin uyarıda bulunarak özellikle ergen ebeveynlerine tavsiyelerde bulundu.
Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Gülay Yılmazer, kardiyovasküler hastaık riskinin 40’lu yaşlarda ortaya çıkabilecek bir hastalıkkeni akıllı telefon bağımlılığı nedeniyle çok daha erken yaşlara kaydırılabileceğini söyledi.
Özellikle ergenlik çağındaki çocukların akıllı telefon bağımlılığına dikkat çeken Dr. Yılmazer, ergenlik döneminin sağlıklı geçirilmesiyle yetişkinliğe de sağlıklı bir başlangıç yapılabileceğini belirtti.
ARAYIŞIN GÖSTERGESİ
Ergenlik çağındaki çocuklarda çok fazla görülen anksiyete ve depresyon gibi psikolojik hastalıkların, ergenin arayış içerisinde olduğunun göstergesi olduğunu söyleyen Yılmazer, bu dönemde çocukların akıllı telefona bir kaçış gözüyle baktıkları bilgisini verdi.
Akıllı telefon bağımlılığının en büyük olumsuz sonuçlarından birinin obezite olduğunu da vurgulayan Halk Sağlığı Uzmanı, ergenin telefon bağımlısı olmaması için ebeveynlerin sosyal ve sportif faaliyetlere yönlendirmeleri gerektiğini ekleyerek, evde yemek masasında ve yatak odasında telefon kullanımının kısıtlanması gibi uygulamaların yapılabileceği tavsiyesinde bulundu.