Gilead, pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de sivil toplum kuruluşlarına toplam 1,3 milyon liralık bağış ve proje desteği sağladı. Bunun 745 bin lirası bağış, 530 bin lirası ise proje desteği olarak verildi. Geçtiğimiz günlerde test ve tarama merkezlerine ekipman alımı için yapılan 2 milyon liralık bağışla birlikte Gilead Türkiye’nin pandemi sürecindeki destek miktarı 3,3 milyon liraya ulaştı.
Yaşamı tehdit eden hastalıklara yönelik yenilikçi tedaviler geliştirmeyi misyon edinen bilim şirketi Gilead, tüm dünyada araştırmalarına ek olarak sivil toplum kuruluşlarına verdiği desteklerle de hastaların hayatlarını değiştiriyor. Gilead, pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sivil toplum kuruluşlarının yanında yer almaya devam ediyor.
Gilead, bu yılın Nisan ayında dünya genelinde pandemiden etkilenen sivil toplum kuruluşlarına finansal destek sağlamak amacıyla Gilead CARES (COVID-19 Akut Yardım ve Acil Destek) bağış fonunu oluşturduğunu duyurmuştu. COVID-19 salgınının etkisiyle temel hizmetlerini sağlama becerisi tehdit altında olan sivil toplum kuruluşlarına kaynak yaratmak amacıyla oluşturulan fon ile dünya genelinde sivil toplum kuruluşlarına toplamda 20 milyon dolarlık bağış yapılması hedeflenmişti. Türkiye’de HIV/AIDS alanında çalışmalar sürdüren Kırmızı Kurdele, Pozitif İz, Pozitif Yaşam ve Kırmızı Şemsiye dernekleri bu fondan yararlanmaya hak kazandılar. Gilead CARES bağış fonu aracılığıyla Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağış miktarı 750 bin lirayı buldu.
Gilead, global bağış fonuna ek olarak, sivil toplum kuruluşlarının mevcut projelerinin devam edebilmesi ve planlanan yeni projelerin gerçekleşebilmesi amacıyla da proje desteklerini sürdürdü. Kırmızı Kurdele, Pozitif İz, Pozitif Yaşam ve HIV Enfeksiyonu Derneği’nin (HIVEND) projelerine toplamda 530 bin liralık proje desteği sağlandı.
Bu proje destekleri ve bağışlar ile hayata geçirilen projelerden bazıları ise şöyle;
HIV Haritası: Kırmızı Kurdele İstanbul Derneği tarafından hayata geçirilen Türkiye’ye özel interaktif bir haritalama uygulaması olan HIV Haritası, HIV’e ilişkin ihtiyaç, talep, hizmet ve verileri lokasyon bazlı olarak erişime sunmayı hedefliyor. Projenin ilk aşamasında Türkiye’deki HIV test merkezleri ile tanı ve tedavi merkezlerinin konum ve adres bilgileri https://hivharitasi.online/adresinde yer alan interaktif harita üzerinden paylaşılıyor.
Mobilife 7-24 Uygulaması: HIV Enfeksiyonu Derneği (HIVEND) tarafından hayata geçirilen Mobilife 7-24 uygulaması ile özellikle pandemi döneminde hastaneye gitmekten çekinen, randevu için müsaitlik bulmakta zorlanan hastaların hekimleri ile dijital bir platform üzerinden iletişime geçmeleri hedefleniyor. Mobilife 7-24 uygulaması üzerinden randevu takibi ve hatırlatma, görüntülü görüşme ve dosya paylaşımı yapılabiliyor. Uygulamaya https://mobilife7-24.com adresi üzerinden ulaşılabiliyor.
Online HIV eğitimleri: Pozitif-izDerneği tarafından HIV ile yaşayan bireylere, alanında uzman isimler tarafından HIV hakkında genel bilgilendirme, aktivizm, stigma, sosyal haklar, yasal haklar, psikoloji, Covid-19 gibi alanlarda online eğitimler veriliyor.
Bu projeler dışında; Kırmızı Kurdele İstanbul Derneği’ne pandemi döneminde ulaşılması güç olan HIV PCR testlerine ücretsiz erişim (https://www.ucretsizhivtesti.com/ adresinden ulaşılabilir), Pozitif Yaşam Derneği’ne HIV ile yaşayan bireyler için ücretsiz maske ve dezenfektan temini, HIVEND’e HIV ile yasayan bireylerde COVID19 etkisinin ölçümlenmesi, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ile hekimlere yönelik COVID-19 Video Kütüphanesi, gibi birçok farklı projeye de destek verildi.
PANDEMİ SÜRECİNDE TÜRKİYE’YE 3,3 MİLYON LİRALIK DESTEK
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) Covid-19 test ve tarama merkezlerine malzeme ve ekipman sağlanması için yaptığı toplamı 2 milyon lirayı bulan bağışla birlikte, Gilead Türkiye’nin pandemiyle mücadele sürecinde Türkiye’ye sağladığı destek 3,3 milyon liraya yaklaştı.
Gilead, dünyada 50’den fazla ülkede Covid-19 tedavisinde onay almış ilk antiviral olan ilacının mevcut tedarikinin tamamını Türkiye de dahil olmak üzere, tüm dünyaya acil kullanım için bedelsiz olarak sunacağını duyurmuş ve dünyada yaşanan ciddi tedarik kısıtına rağmen yaklaşık 3.000 hastanın tedavisini karşılayacak miktarda ilacı ülkemize bedelsiz olarak tedarik etmişti.
GLOBAL DESTEKLERDEN TÜRKİYE’NİN PAY ALMASINA ÇALIŞIYORUZ
Gilead, ilaca erişimin sınırlı veya olmadığı bölgeler de dahil olmak üzere, dünyanın her yerinde yaşamı tehdit eden hastalıklarla mücadele eden milyonlarca hastaya sunulan bakımı iyileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 2019 yılında dünyada ölümcül hastalıklar ile savaşan hastaların hayatlarının iyileştirilebilmesi için toplam 380 milyon dolar bağış gerçekleştirdi. Gilead’ın Global Erişim Programları sayesinde bugüne kadar finansal kaynakları yeterli olmayan 140 ülkede 14 milyondan fazla hastanın tedaviye erişimi sağlandı.
Gilead Türkiye Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “Toplumu bilinçlendirmeye ve tedaviye erişimi sağlamaya yönelik kurgulanan bilimsel ve sosyal projelerin desteklenmesinin, bu alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşlarını ve kamu alanlarını güçlendireceğini düşünüyoruz. Pandemi sürecinde de sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını sürdürebilmeleri bizim için çok değerli” diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Gilead, kurulduğu günden bu yana yaşamı tehdit eden hastalıklara yönelik yenilikçi tedaviler geliştirmeye ve sunmaya odaklanmış bir bilim şirketi. Faaliyet gösterdiğimiz tedavi alanlarında global ve yerel ölçekte farklı bağış programları yürütüyor ve bu sayede sivil toplum kuruluşlarının güçlenmesine destek veriyoruz. Pandemi sürecinden ekonomik ve sosyal anlamda olumsuz etkilenen hasta ve hekim derneklerine verilecek her türlü desteğin öneminin farkındayız. Her zamanki gibi, pandemi sürecinde de büyük özveriyle çalışan sivil toplum kuruluşlarının hizmetlerine devam edebilmeleri hepimiz için çok önemli. Bu düşünce ile bu zor süreçte hem global hem de yerel ölçekte oluşturduğumuz fonlar ile sivil toplum kuruluşlarına destek olmak istedik.’’