Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Hamad Dheir, böbrek sağlığı için günde 1 çay kaşığından fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
10 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla açıklama yapan Doç. Dr. Hamad Dheir, böbreklerin tükettikleri yiyecek ve içeceklerdeki zararlı maddeleri vücuttan atmak için 7 gün 24 saat çalıştığının altını çizerek, D vitamini gibi yararlı maddeleri ise sentezlediğini ekledi.
Sağlıklı insanın böbreklerinin 24 saat boyunca vücutta dolaşan 180 litre kanı filtre ederek temizlediğini ve ortalama 1,5 litreyi idrar olarak attığını belirten Dheir, böbreklerin diğer önemli fonksiyonunun ise kan basıncını kontrol etmek olduğu bilgisini paylaştı.
HER İKİ KİŞİDEN BİRİ TANSİYON HASTASI OLABİLİR
Böbreklerin sağlığını korumak için günde 1 çay kaşığına denk gelecek 2 gramdan fazla tuzun böbrekler için zararlı olduğunu söyleyen Dheir, “Ülkemizde maalesef tuz tüketimi günlük ortalama 15 gram civarında. Böbreklerimiz fazla alınan tuzu vücuttan atmaya çalışıyor, bu yüzden tuz tüketimini mümkün oldukça azaltmamız gerekiyor. Ev salçaları, turşular, peynirler, yemeklere kattığımız tuz miktarı hepsi tuz tüketimini artırıyor. Aşırı tuz kullanımı da çok ciddi tansiyon problemi yaratacak şekilde kan basıncımızı yükseltiyor. Bu, uzun vadede 50’li yaşlarda her iki kişiden birinin tansiyon hastası olması anlamına geliyor” ifadelerinde bulundu.