İtalya’da 20 yıldan fazla bir süre boyunca kalp hastalığına ve fiziksel aktivite seviyelerine bakarak 3 binden fazla yetişkini izleyen araştırmacılar egzersiz yapmak için hiçbir zaman geç olmayacağı sonucuna vardı.
Kalp yetmezliği, felç ve koroner kalp hastalığı dahil pek çok kalp hastalığını ve fiziksel aktivite seviyelerini göz önünde bulundurarak 20 yıldan fazla süre içerisinde 65 yaş üzeri 3 binden fazla yetişkini izleyen araştırmacıların çalışması Heart dergisinde yayınlandı.
Çalışma sonucuna göre fiziksel olarak aktif kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin daha düşük olduğu belirtilirken, günde en az 20 dakika egzersiz yapmanın ise özellikle 70-75 yaşındaki kişilere son derece önemli sayılabilecek bir fayda sağladığı sonucuna vardılar.
Uzman Tavsiyesi Alınabilir
Çalışmayla ilgili konuşarak yaşlandıkça aktif kalmanın önemine değinen Antrenör James Bickerstaff, “Bunun yapılmaması, genel yorgunluk, kas ağrıları ve enerji azalması gibi durumlara neden olabilir. Bu da torunlarınızla oynamak veya dükkanlara gitmek gibi hayatın basit zevklerinden bazılarını gerçekleştirememenize neden olabilir” ifadelerinde bulundu.
Bir uzmana danışmanın öneminin de altını çizen Bickerstaff, doktorlar ve tıp uzmanlarının da özellikle egzersiz rutinlerini nasıl güvenli bir şekilde gerçekleştirebileceğinizle ilgili tavsiyelerde bulunabileceğini ekledi.
Ağırlık Çalışmak Hayati Önem Taşıyor
Öte yandan konuyla ilgili konuşan fitness koçu ve hareket uzmanı Tom Cuff-Burnett da ağırlık çalışmanın sonraki yaşamda hayati önem taşıdığını belirterek, “Çalışmalar, ağırlık çalışmanın iskelet kası kütlesini ve kemik yoğunluğunu artırdığını; dengeyi, koordinasyonu ve duruşu geliştirdiğini; kardiyovasküler bozukluklar, kanser ve diyabet üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu ve yaşlanmanın etkilerini dengelemede önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir” dedi.