Daiichi Sankyo İlaç, Sessiz Kahramanlar projesine sunduğu katkı ile korona virüs salgınında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına karşı saygı duruşunda bulunuyor. Kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anısına; Âşık Veysel’in türküsü Uzun İnce Bir Yoldayım, farklı branştan 16 doktor ve sağlık çalışanı ile sanatçı HALUK LEVENT tarafından yeniden yorumlandı.
Türkiye’de kardiyoloji ve kalp-damar hastalıkları alanında ürünleriyle büyümeye devam eden, Japonya’nın en büyük ilaç firmalarından Daiichi Sankyo’nun koşulsuz desteğiyle, Kovid-19’a karşı verilen mücadelede hayatlarını kaybeden sağlık çalışanları Sessiz Kahramanlar projesi ile anılıyor. İstanbul Pendik Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sedat Kalkan’ın oluşturduğu projede; 16 doktor ve bir anestezi teknikeri ile birlikte toplamda 19 isim farklı enstrümanlar ve sesler eşliğinde Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünü yeniden yorumladı. Kovid-19 nedeniyle 23 gün yoğun bakımda yatan, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahı Uzman Doktor Selçuk Köse’nin de yer aldığı projeye, Haluk Levent okuduğu bir dörtlükle katkıda bulundu. Proje; Kovid-19 ile mücadelede hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının anısını yaşatmak ve verilen mücadele hakkında farkındalık sağlamak hedefi ile hayata geçti.
“Sessiz Kahramanlar” için düzenlenen basın toplantısında; projede yer alan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sedat Kalkan, Göğüs Cerrahı Uzman Dr. Selçuk Köse, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mesut Demir ve sanatçı Haluk Levent ile projenin gerçekleşmesine koşulsuz katkı sunan Daiichi Sankyo İlaç Türkiye Genel Müdürü Fatih Yedikardeş hazır bulundu.
Halk ozanı Âşık Veysel’in Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünün, tüm sağlık çalışanlarının verdiği mücadeleyi en güzel biçimde anlattığını belirten Uzman Dr. Sedat Kalkan, “Yurdun dört bir yanında, bu yolda mücadele veren tüm meslektaşlarımızla, yol arkadaşlarımızla birlikte uzun ince bir yoldayız. Çocuklarımızdan, ailelerimizden, sevdiklerimizden uzakta kalarak verdiğimiz bu mücadelede maalesef yitirdiğimiz değerlerimiz de oldu. Sessiz kahramanlarımızın sesi olmak ve onların anısının hep yaşaması için böyle bir projeyi hayata geçirmek oldukça anlamlı,” dedi. Projede yer alan tüm sağlık çalışanlarının bu süreçte, kendi imkanları ile cep telefonlarıyla kaydettiği görüntü ve seslerle projeye katıldığını vurgulayan Dr. Kalkan, kayıtların birleştirilmesiyle projenin hakkını veren bir sonuç elde ettiklerini söyledi. Dr. Kalkan; sonsuz özverileri ile projeye katkı sunan sağlık çalışanlarına ve okuduğu dörtlükle Âşık Veysel’in ruhunu yansıtan Haluk Levent’e teşekkürlerini iletti.
“Sağlıkçıların mücadelesini anlamlı kılmak için tedbirlere uyun”
Tüm Türkiye’ye seslenen Kalkan, “Canı pahasına savaşan ve hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının mücadelesini anlamlı kılmak için hepimize görev düşüyor. Biz yılmadan mücadelemize devam ediyoruz. Sizlerden ricamız, maskesiz sokağa çıkmayın, sosyal mesafenizi koruyun ve hijyene dikkat edin. Çünkü mücadeleyi hep birlikte veriyoruz. En kısa sürede atlatabilmemiz için herkesin hassasiyetle davranması çok önemli,” sözleri ile pandemi sürecinde herkese kurallara uyma çağrısında bulundu.
Çukurova Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Mesut Demir ise, bu dönemde her sabah bir daha dönmemeyi göze alarak evden çıktığını belirtirken, “Ailemize haftalarca sarılamadık. Ancak bu savaşın bir neferi olmanın onuru her şeye değerdi,” dedi. Bu zorlu süreçte; ustalarını, meslektaşlarını, yan yana yürüyüp çalıştıkları iş arkadaşlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Demir, “Yoğun bakımlarda kahramanca çalışarak kendi hayatlarını hiçe sayıp insanlık adına unutulmayacak izler bırakarak aramızdan ayrıldılar. İsimlerini kayıp haberlerine bırakıp aramızdan sessizce giden bu kahramanları anmak için müzikte birleştik. Böyle üzücü bir nedenden dolayı bir araya gelmek istemezdik ancak paylaştıkça azaltmayı umduğumuz acımızdan ilham alarak, bu kez yolda kaybettiğimiz arkadaşlarımızın anılarını yaşatmak için çaldık,” dedi.
Koronavirüs’ü yenen Dr. Selçuk Köse de projeye katılan hekimler arasındaydı
Pandemiyle mücadelede Kovid-19’a yakalanan; yoğun bakımda ve hastane servisinde bir aydan fazla yatarak tedavi gören Göğüs Cerrahı Uzmanı Dr. Selçuk Köse, dünyanın günümüzde sosyal ve ekonomik anlamda büyük değişiklikler yaratmaya başlayan viral bir enfeksiyonun pençesinde ciddi bir zorluk yaşamaya başladığının altını çizdi. Türkiye’nin de bu durumdan fazlasıyla nasibini almış göründüğünü söyleyen Dr. Köse, “Bu enfeksiyon ile mücadele sırasında maalesef 5 binden fazla insanımızı kaybettik. Ne yazık ki bunların içinde meslektaşlarımız, arkadaşlarımız da vardı. Kovid-19 ile mücadele için hayatını ortaya koyan görev şehitleridir onlar. Kendim de bu mücadele sırasında virüsü kaparak yoğun bakımda ve hastane servisinde bir aydan fazla yatarak tedavi gördüm. Sonunda hayata tutunabildim. Virüsün birçok organımı etkilemesi nedeniyle hala ayaktan tedavilerim devam etmekte. Virüsün tehlike olmaya devam ettiği bu günlerde sağlık çalışanları olarak kaybettiğimiz meslektaşlarımızın yüce hatırası adına çıktığımız bu yolda bazılarımızın geri dönmediği bu yol uzun ince bir yoldu aslında. Yaşadıklarımız Âşık Veysel’in o hepimizin bildiği dizelerini bizlere düşündürdü. Hepsinin ruhları şad olsun,” dedi. Projenin oluşmasına katkı sağlayan herkese ve Sanatçı Haluk Levent’e teşekkürlerini sundu.
“Daiichi Sankyo sahada hekim ve hastaların yanında olmaya devam edecek”
Gerçekleştirilen projenin manevi değerinin çok büyük olduğunun altını çizen Daiichi Sankyo Türkiye Genel Müdürü Fatih Yedikardeş, Kovid-19 salgınıyla ilk günden bu yana sevdiklerinden uzak kalma, hayatlarını kaybetme pahasına en ön saflarda mücadele eden tüm sağlık çalışanlarının büyük bir mücadele verdiklerini vurguladı.
Bu projenin bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını belirten Yedikardeş, Daiichi Sankyo İlaç’ın sahada hekim ve hastaların yanında olarak ihtiyaç duydukları noktalarda her türlü katkıyı verdiğini, bundan böyle de aynı sorumlulukla desteğe devam edeceklerini ifade etti. Yedikardeş şunları söyledi: “Daiichi Sankyo İlaç’ın dünyada ve Türkiye’de en önemli uzmanlık alanlarından biri kardiyoloji. Bu durum bizleri Covid19 mücadelesi içinde etkin bir rol almaya teşvik etti. Bizler de Daiichi Sankyo İlaç olarak bu büyük mücadelenin verildiği tüm sağlık birimlerinde hem mesleki hem de insani bakımdan sağlık çalışanlarımızın yanında olmak istedik. Bu süreçte katkımızı çeşitli projeler ve destek programları ile sunduk. Dijital Sağlık ve Biyoinformatik Derneği ile Dr. Siyami Ersek Eğitim ve Araştırma Hastanesi iş birliğinde Daiichi Sankyo’nun koşulsuz desteği ile QTCCOVID.com’u hazırladık. Türkiye’nin her noktasında hekimlerin hizmetinde olan site, Kovid-19 şüphesi taşıyanların veya hastaların kardiyolojik risk verilerini hesaplayarak müdahale ve tedavi sürecinde zaman kazandıran bir araç olarak kullanılıyor. Projemizin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu onayı alması ise bir başka sevindirici gelişme oldu. Uzmanlık örgütlerine yönelik pek çok dijital çözüm desteğimizin yanı sıra en önemli ihtiyaçlardan biri olarak tespit ettiğimiz korunma ekipmanları konusunda bağış yaptık. Yaşamını yitiren sağlık çalışanlarımızın çocukları başta olmak üzere, korona virüs salgını nedeniyle hayatını kaybeden bireylerin çocuklarına eğitim desteği vermek üzere Türk Eğitim Vakfı Korona Kahramanları Vefa Fonu’na katkılarımız oldu. Yine Halk Sağlığı Kurumu’na nakdi bağışlarımızı ilettik. Bu destekler, ülkemizde faaliyet gösteren her kurumun sorumluluk ve görev bilinciyle yapması gerektiğine inandığımız işlerdi.”
Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünün hekimler ve sağlık çalışanları tarafından söylendiği “Sessiz Kahramanlar” adlı video klip, buradan da ulaşabileceğiniz Youtube link’i ile diğer mecralardan da izlenebilecek.