İlaç devi Johnson & Johnson , ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bölümü’nün Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu ile COVID-19 aşısı ve antiviral tedavi araştırma ve geliştirmesine 1 milyar doların üzerinde fon sağlamak için ortaklık yaptığını söyledi.
Ortaklık, BARDA ile J & J’nin Janssen İlaç Şirketleri bölümü arasındaki mevcut anlaşmanın genişletilmesi şeklinde uygulanıyor.
Anlaşma ile şirket, J&J’nin en geç Eylül 2020’ye kadar klinik çalışmalarda olmasını beklediği bir milyardan fazla aşıdan oluşan küresel bir tedarik sağlama hedefi koyuyor. Şirket, aşının ilk partilerinin 2021 başlarında acil kullanım için uygun olabileceğini söyledi.
BARDA’nın J&J ile ortaklığı, hastalık için bir aşı geliştirmek için yapılan çalışmaların yanı sıra potansiyel antiviral tedavilerin araştırılmasını ve geliştirilmesini de kapsamaktadır. Bu çabalar, J&J ve BARDA’nın Belçika’daki Rega Tıbbi Araştırma Enstitüsü ile yürüttüğü geliştirme çalışmalarını içermektedir.
J&J, hem ABD’de hem de deniz aşırı ülkelerde küresel üretim kapasitesini artırmayı taahhüt ettiğini söyledi. Şirket, bu ek üretim kabiliyetinin, şirketin acil salgın kullanımı için kar amacı gütmeyen bir temelde halka uygun bir aşı getirmesine yardımcı olacağını söyledi.
Harvard Tıp Okulu’nun bir parçası olan Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi’ndeki ekiplerle çalışan Janssen Pharmaceuticals, Ocak ayında potansiyel aşı adayları ile ilgili araştırmalarına başladı. Şirket, bu adayların birkaç COVID-19 aşı adayının ve iki potansiyel desteğin belirlenmesine yol açan çeşitli akademik kurumlarda test edildiğini söyledi.
Geçen hafta, bir aşı üzerinde çalışan başka bir ilaç şirketi olan Moderna Health, sonbaharda sağlık çalışanlarına deneysel bir tedavi uygulanabileceğini söyledi.