Sağlık Bakanlığı ücretsiz kanser taramalarından daha fazla kişinin fayda sağlayabilmesi için hayata geçirilen Kanser Randevu Sistemi’ni ülke genelinde aile hekimleri kullanımına açtı.
Hem Türkiye’de hem de dünyada kadınlarda en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan kanserler arasında ilk sırada yer alan meme kanserinin, yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11,7’sini oluşturması kaynaklı paniğe neden olmaya devam ediyor. Sahip olduğu oranla ilk sırada yer alan meme kanserini, 11,4 ile akciğer, yüzde 10 ile kalın bağırsak, yüzde 7,3 ile prostat ve 5,6 ile mide kanseri takip ediyor.
Ülkemizde ise meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkan meme kanserine karşı kapsamlı tarama programları yürütülmeye devam ediyor. Bu sayede hastalığın erken evrede teşhisi ve tedavi edilmesi imkanı doğuyor.
TEŞHİS KOLAYLAŞACAK
Meme, , kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılırken, bunun beraberinde 41 mobil araç ile de kanser tarama hizmeti verilmeye devam ediliyor.
Bu alanda teşhis ve tedavinin kolaylaşması için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, vatandaşların kanser taramalarına olan katılımını artırmak ve ücretsiz tarama hizmetlerine daha çok kişinin ulaşabilmesi adına pilot uygulama olarak hayata geçirilen Kanser Randevu Sistemi’ni Türkiye genelindeki aile hekimlerinin kullanımına açtığını duyurdu.
Buna göre aile hekimleri, hastalarını arayarak kanser taramasına davet edebilecek ve taramaya onay veren kişilere taramanın yapılabileceği merkezlere ilişkin bilgi verilerek, randevu oluşumu sağlanacak. Taramayla ilgili randevu bilgileri ise kişilerin cep telefonlarına SMS üzerinden iletilecek.