Kovid-19 salgını sonrası aspirin kullanımına ilişkin açıklamada bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, uzun süre kullanılan aspirinin midede gastrit, ülser ve mide kanamasına yol açabileceği konusunda uyardı.
Koronavirüs komplikasyonlarının, bazı vakalarda, sitokin fırtınalarının eşlik ettiği bir bağışıklık düzensizliği sendromuyla görülebildiğini belirten Prof. Dr. Göral, bu tür hastalarda şiddetli iltihabın, pıhtılaşma mekanizmasını tetiklediği ve kan pıhtılaşmasına neden olduğunun bilindiğini ekledi.
Pıhtı oluşumunu engeller
Koronavirüsün damar endotel hücrelerinde iltihaba sebebiyet vererek, endotelde hasara yol açtığı bilgisini de veren Göral, Damarın endoletinde hasar, iltihap ve sonuçta küçük trombozlar, yani pıhtıya neden olabilir. Ölümlerin bir kısmının, bu pıhtılaşma sonrası olduğu bilinir. Aspirin, anti-inflamatuar ve pıhtı oluşumunu önleyici özellikleriyle, ciddi koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabilir. Aspirin ayrıca ateroskleroz yani damar sertliği vakalarında da yaygın olarak günümüzde kullanılır” ifadelerinde bulundu.
Aspirinin, fibrinolizi uyardığını ve trombüs yapısını değiştirdiğini ekleyen Göral, bu sebeple aspirinin pıhtılaşmaya engel olucu ve pıhtı oluşumunu değiştirici etkisi sebebiyle koronavirüs hastalarında ve koronavirüs geçirdikten sonra önerildiğini ekledi.
En fazla 3-6 ay aralığında kullanılmalı
Koronavirüs hastalarının yanı sıra bacaklarda varisi olan, sigara içen, kilo problemi olan, hareketsiz yaşam süren, ailesinde pıhtı öyküsü bulunan, pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde de koronavirüs sonrasında aspirin kullanılması gerektiğini belirten Göral, kullanımın en fazla 3-6 sonrasında kesilmesi gerektiğini belirtti.
Uzun süreli aspirin kullanımı durumunda midede gastrit, ülser ve mide kanamasına neden olabileceğinin altını çizen Göral, aspirinin mutlaka tok karnına alınması gerektiğini, ayrıca herhangi bir mide şikayeti olduğunda mide koruyucunun da beraberinde kullanılması gerektiğini söyledi.