Türkiye Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, maymun çiçeğine yönelik açıklama yaptı. Azap, maymun çiçeği virüsünün Kovid-19 benzeri bir bulaş riski olmadığına değindi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de tespit edilen ilk maymun çiçeği vakasını açıklamasının ardından ülke genelinde paniğe neden olan bu hastalığa ilişkin detaylı açıklama KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’tan geldi.
Hastalığa dair bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Azap, maymun çiçeğinin çok yakın temas ile bulaşması gerekçesiyle Kovid-19 gibi bir salgına dönüşme riskinin olmadığını söyledi.
Yalnızca hasta ve enfekte olan kişilerle aynı evde yaşayanlar ya da yakın fiziksel teması bulunanların risk altında olduğunun altını çizen Azap, telaşlanacak bir durum olmadığını belirtti.
BELİRTİLERİ NELER?
Kovid-19’da dünyada günde 1 milyondan fazla yeni vaka görülürkeni maymun çiçeğinde iki aylık bir süre zarfında Afrika dışında 5 bin civarında vakanın bildirilmiş olmasının dahi virüsün çok hızlı yayılmadığını gösteren Dr. Azap, hastalığın belirtilerini ise şu şekilde sıraladı:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Lenf bezlerinde şişme
- El, kol, avuç içi, yüz, el ve ayak tabanlarında irin toplamış kabarcıklar
Hastalığın ciltte oluşan kabarcıklardan örnek alınarak yapılan PCR testi ile tespit edildiğini de söyleyen Azap, maymun çiçeği virüsünün risk grubundaki kişiler haricinde herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan kendiliğinden iyileşen bir hastalık olduğu bilgisini paylaştı.
İLACI VAR
Bağışıklığı baskılanmış kişiler, çok küçük çocuklar ve gebeler açısından ağır hastalık ve ölüm riski olduğunu da söyleyen Dr. Azap, bunlar haricindeki insanlarda ise tedavisi 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileştiğini bildirdi.
Öte yandan maymun çiçeğine karşı geliştirilen ve FDA onaylı ilacın da olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Azap, ilacın şu an için Türkiye’de olmadığını, dünyada da yalnızca hastalığın ağır seyretme riski olan kişilere uygulandığını ekledi.