Salı, Aralık 3, 2024
Ana SayfaHABERLERYurtiçinden HaberlerMilli İlaç ve Yerli Aşı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Milli İlaç ve Yerli Aşı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...
- Advertisement -

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Erciyes Teknopark tarafından düzenlenen ‘Milli İlaç ve Yerli Aşı Çalıştayı’na katıldı.

Ülkemizin kalkınma planları arasında önemli yeri olan milli ilaç ve aşının geliştirilmesi amacıyla Kayseri’de düzenlenen çalıştayda, üniversite-sanayi işbirliğiyle hayata geçirilecek projeler ele alındı. Programa, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Vali Yardımcısı Nail Anlar, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr.  Mustafa Çalış’ın yanı sıra çok sayıda hekim ve sektör temsilcisi katıldı.

 

“Aşı ihtiyacımız konusunda kendi kendine yeten bir ülke konumuna gelmeyi hedefliyoruz”

Çalıştayda yaptığı konuşmada, aşı ihtiyacı konusunda kendi kendine yeten bir ülke konumuna gelmeyi hedeflediklerini belirten Meşe, ilaç ve aşı alanında yerelleşmenin en az savunma sanayi kadar stratejik bir konu olduğunun altını çizdi. Meşe sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanlığı olarak ilaçla yerelleşme projemiz kapsamında toplamda 6 milyar TL’lik ürünün Türkiye’de üretilmesini planlıyoruz. Bu bağlamda yaptığımız çalışmalarla yaklaşık 3.1 milyar TL’lik ürünü yerelleştirdik. 2016 yılında kutu bazında yüzde 75 olan imal ilaç oranını 2017 yılında yüzde 80’e çıkarttık. İlaçlar kadar stratejik öneme sahip olan aşıları şu an maalesef ülkemizde ithalat yoluyla temin ediyoruz. Bu aşılar döviz olarak satın alınmaktadır. Sağlık Bakanlığı olarak bu konuya 1 milyar TL civarında harcama yapmaktayız. Gelmek istediğimiz nokta ülkemizde antijenden itibaren tüm basamaklarıyla aşı üretimini yapmaktır. Aşı üretim teknolojisini ülkemize transfer etmek istiyoruz. Aşı ihtiyacımız konusunda kendi kendine yeten bir ülke konumuna gelmek ve aynı zamanda çevre ülkelere ihracat yapmayı hedefliyoruz. Diğer aşı antijenlerinin üretilmesi için uygun koşullar, bilgi birikimi ve deneyim elde etmek ve bunu sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz.”

Bakan Yardımcısı Meşe, çalıştay programının ardından bu yıl hizmete giren Kayseri Şehir Hastanesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

- Advertisement -

En Son İçerikler