Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaKONULARSosyal SorumlulukRomatoid Artrit Hastalığını Heykellerle Anlattılar

Romatoid Artrit Hastalığını Heykellerle Anlattılar

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -
  • Türkiye Romatoloji Derneği, araştırmaya dayalı global biyofarma şirketi AbbVie’nin desteği ile romatoid artrit hastalığı hakkında toplumda farkındalık sağlamak üzere “El Elden Üstündür” isimli bir projeyi hayata geçirdi.
  • Beş romatoid artrit hastasına ait el heykellerinin hazırlanması, fotoğraflanması ve video çalışmasını içeren projede romatoid artrit hastalarının yaşadığı zorluklara dikkat çekiliyor.
  •  
  • Heykeltraş Muteber Tükel, tasarımcı Sezin Eser’in Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özbek’in katkılarıyla romatoid artrit hastalarının ellerindeki şekil bozukluklarını gösteren çalışmaları, 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında Adana Hilton Oteli’nde sergilendi.

İstanbul, 10 Ekim 2019- Uzun süre devam edebilen iltihaplı romatizma hastalığı romatoid artrit, en çok el, el bileği, ayak ve ayak bileği eklemlerinde kendini gösteriyor.1 Eklemlerde oluşturduğu tutukluk ve uyuşukluk, yaşam kalitesini düşürmenin ve fiziksel aktiviteleri sınırlamanın yanı sıra iş gücü kaybına yol açıyor.2

Türkiye Romatoloji Derneği, AbbVie’nin desteği ile “El Elden Üstündür” isimli yeni bir farkındalık kampanyası başlattı. Romatoid artrit hastalarının yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla heykeltraş Muteber Tükel ve tasarımcı Sezin Eser; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özbek’in katkılarıyla romatoid artirit hastalarının ellerindeki şekil bozukluklarını gösteren heykeller hazırladı. Ayrıca hastaların yaşadıkları zorlukları gösteren özel fotoğraflar ve videoları çekildi.

Prof. Dr. Özbek: “Erken teşhis çok önemli”

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu ÜyesiProf. Dr. Süleyman Özbek, “Romatoid artrit yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve haftalar, aylar içerisinde eklemlerde ağrı, tutukluk ve şişlik gelişmesine sebep oluyor. İlk dönemlerinde yorgunluk, kas ağrısı, hafif ateş ve kilo kaybı görülürken, eklem çevresindeki bağlar ve kaslar gibi yumuşak dokularda da ağrı ve sıcaklık artışı gelişebiliyor. Romatoid artritin en sık görülen belirtileri eklemlerdeki tutukluk, ağrı, hassasiyet ve sabahları ya da uzun süreli hareketsizlikten sonra eklemlerde oluşan hareket kısıtlılığı. Romatoid artrit hastalığına sahip bireylerin özellikle sabahları karşılaştığı uyuşukluk veya tutukluk hissinin geçmesi 1 saati veya daha fazla süreyi bile bulabiliyor. Ayrıca el ve el bileğinde çok sayıda eklemin tutulması ince el hareketi gerektiren düğme açıp kapama, şişe ve konserve kapağı açma, yemek yeme gibi işleri bile yapmasını engelliyor.Hastalar özellikle fiziksel güç ve hareket gerektiren işlerde çalışamıyor.2 Romatoid artrit hastalığının ilerleyerek kalıcı hasarlara ve şekil bozukluklarına yol açmasını engellemek için erken tanı çok önemli bir rol oynuyor. Erken tanı ve devamlı tedaviye ek olarak kas gücünün korunmasına fayda sağlayan bir egzersiz planı ile romatoid artrit tedavisinde yaşam kalitesini artırmaya yönelik olumlu sonuçlar elde ediliyor” dedi.1,2,3

Proje kapsamında hastaların ellerindeki şekil bozukluklarını gösteren çalışmaları hazırlayan sanatçı Muteber Tükel, sanatın her alanda olduğu gibi hastalıklar konusunda farkındalık oluşturmak için de büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Tükel, “El Elden Üstündür” projesini gerçekleştirirken romatoid artrit hastalarının yaşadığı zorlukları kendisinin de hissettiğini belirtti.

Projeye destek olan tasarımcı Sezin Eser ise, “Projede beş romatoid artrit hastası ile çalıştık. Hastalarla vakit geçirdiğinizde hayatlarında ne kadar zorlandıklarını ve yaşam standartlarının nasıl düştüğünü yakından görebiliyorsunuz” dedi.

Her iki sanatçı da böyle bir projede yer alarak farkındalık yaratmaya destek oldukları için çok mutlu olduklarının altını çizdi.

Şamdancı: “Her zaman hastaların yaşamlarında fark yaratıyoruz”

AbbVie Türkiye Kurumsal İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Figen Şamdancı ise “El Elden Üstündür” projesine ilişkin açıklamasında, “Kurulduğumuz günden itibaren hasta odaklı yaklaşımımızla hastaların yaşamlarında fark yaratmayı kendimize misyon edindik. Bu nedenle romatoid artrit hastalarının yaşadığı zorlukları topluma anlatmak amacıyla, Türkiye Romatoloji Derneği liderliğinde bu projeyi gerçekleştirdik.” dedi.

- Advertisement -

En Son İçerikler