Perşembe, Ocak 23, 2025
Ana SayfaHABERLERSadece Sebze Yemek Yetmiyor

Sadece Sebze Yemek Yetmiyor

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

Oxford ve Bristol Üniversiteleri ile Hong Kong Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmanın sonuçlarına göre kalp sağlığını korumak için sadece sebze yemenin yetmediği ortaya çıktı.

İngiltere BiyoBankası üzerinde yürütülen çalışma kapsamında yaklaşık 400 bin kişiye günlük beslenme alışkanlıkları baz alınarak her gün ne miktarda çiğ ve pişmiş sebze tükettikleri soruldu.

Ankete katılanların verdiği cevaba göre ortalama 2 tepeleme yemek kaşığı çiğ, 3 yemek kaşığı pişmiş sebze tüketildiği belirtilirken, çıkan sonuçlara göre sonraki 12 yılda ise hastanede tedavi gerektiren veya ölüme sebep olan kalp problemlerine yol açıp açmadığı izlendi.

Çalışmanın sonuçlarına göre en çok sebze tüketenlerin en az sebze tüketenlere oranla kalp hastalığından ölme riskinin yüzde 15 daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bu sonucun özellikle çiğ sebze yiyenlerde fark ettiği belirtilirken, sigara ve alkol tüketimi, iş, gelir ve genel beslenme biçimi dahil olmak üzere yaşam tarzının da kalp sağlığına etki ettiği aktarıldı.

Anket verilerinden yola çıkarak sonuca varan araştırmacılar ise sebze tüketiminin kalp damar hastalıklarının hangi sıklıkla ortaya çıktığına dair koruyucu bir etkisinin bulunmadığını söyleyerek, egzersiz ve yaşam tarzının da söz  konusu hastalıklar üzerinde son derece etkili olduğunun altını çizdiler.

LİF İÇEREN BESİNLER TÜKETMEK GEREKİYOR

Glasgow Üniversitesi Profesörü Naveed Sattar, lif yönünden zengin sebze gibi gıdaların tüketmenin daha az kilo alımı ve kalp hastalıklarına yol açan risk faktörlerini azalttığını vurguladı. Elde edilen bulgulara göre Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi tavsiyesinin değiştirilmemesi gerektiğini ekledi.

Çalışmanın sonuçları, “Frontiers in Nutrition” dergisinde yayımlandı.

- Advertisement -

En Son İçerikler