Sağlık Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde akciğer kanserinin gelişme riskinin yüzde 20-30 oranında arttığı öğrenildi.
1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Sağlık Bakanlığı’ndan ulaşılan bilgilere göre dünyada ve Türkiye’de kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın sebebi akciğer kanseri olmayı sürdürüyor.
2020 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan verilere göre dünya genelinde yılda 19 milyon kişiye kanser teşhisi konulurken, 10 milyona yakın kişi ise kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Kanserde benzer seyrin devam etmesi durumunda, 2040 yılında 28,9 milyon yeni vakanın ortaya çıkacağı tahmin edilirken, gelecek yıllarda gelişmesi beklenen kanser olgularının büyük bir kısmının ise az gelişmiş ülkelerde ortaya çıkacağı düşünülüyor.
BIRAKTIKTAN 20 YIL SONRA HİÇ İÇMEMİŞ GİBİ OLABİLİRSİNİZ
Dünyada en sık erkeklerde görülen akciğer kanseri, kadınlarda en çok görülen kanser türleri arasında 3’üncü sırada yer alırken, hastaların yüzde 90’ınına yakını ise tütün ve tütün ürünleri kullanması sonucu kansere yakalanıyor.
Sigara tüketiminin engellenmesiyle kanser tanısının yüzde 90’a kadar engellenebileceği düşünülürken, kendileri sigara içmese de ev veya iş yerlerinde pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde akciğer kanseri gelişme riskinin yüzde 20-30 oranında arttığı belirtiliyor.
Sigaranın bırakılması halinde akciğer kanseri olasılığının zamanla azaldığı bilgisi verilirken, bırakıldıktan 10-20 yıl kadar sonra hiç içmeyenlerin düzeyine yaklaşılabildiği ifade ediliyor.