Takeda Türkiye ekibi, tanısı zor konulan,etkileri büyük olan Primer Immün Yetmezlik Hastalığına dikkat çekmek amacı ile “Primer İmmün Yetersizliğin Farkındayız, Hayatları Değiştirmek için Buradayız” sloganı ile bir dizi farkındalık etkinliği gerçekleştirdi.
Global değerlerine bağlı, AR-GE odaklı bir biyofarma şirketi olan ve hastalarına Daha Sağlıklı, Daha Parlak Bir Gelecek sunmak için yenilikçi ürünler geliştirmesinin yanı sıra, toplum nezdinde farkındalık yaratmayı da amaçlayan Takeda, 22 – 29 Nisan Primer Immün Yetmezlik (PİY) Haftasında da sağlık çalışanlarını, hasta yakınlarını ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi.
Dünyada 6 milyon insan Primer Immün Yetmezlik Hastalığı ile yaşıyor. Tanı konulmasının oldukça zor olması, 350 farklı alt grubu bulunması gibi nedenlerden ötürü, hastaların yaklaşık %75’ine henüz tanı konulmadığı düşünülüyor. Yapılan araştırmalar, ilk belirtilerin başlamasından tanı konulmasına kadar geçen sürenin yaklaşık 12 yıl olduğunu gösteriyor ve bu durum haliyle tedavinin gecikmesine neden oluyor. Takeda PİY ile ilgili farkındalık yaratmak ve bu hastalık nedeniyle sağlıkları olumsuz etkilenen bireylerin teşhis sürecini kısaltıp bir an önce tedaviyle buluşmalarını sağlamak adına bu konuda pek çok bilgiyi kapsayan sosyal medya paylaşımları yaptı. Ayrıca Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İlhan Tezcan’ın katılımı ve Dr. Gülhan Özgen’in moderatörlüğü ile bir webinar ve Takeda çalışanları, aileleri ve sosyal medya takipçilerinin katıldığı dilek balonları ile “PİY’ın Farkındayız, hayatları değiştirmek için buradayız” mesajı verdi.
“Nadirhastalığım” adlı instagram hesabından yapılan paylaşımlarla Primer İmmün Yetmezlik hastalığının belirtilerinin altı çizildi. Yılda 2 veya daha fazla sinüzit, zatürre veya derin doku enfeksiyonu, yılda 4 veya daha fazla kulak enfeksiyonu, 2 ay veya daha uzun süre antibiyotik kullanımı, büyüme ve gelişme geriliği, tekrarlayan doku veya organ apseleri, uzun süre devam eden ağızda pamukçuk veya deride mantar enfeksiyonu, ailede PİY öyküsü gibi durumlarla karşılaşan bireyler bir uzmana görünmeye davet edildi.
Sosyal Medya paylaşımlarında ayrıca tedavi yöntemleri ile ilgili de bilgi verildi. İmmünoglobülin destek tedavisi ile koruyucu antikorlar verilerek enfeksiyonlara karşı önemli bir başarı yakalandığı, kemik iliği nakli, kök hücre nakli veya timüs nakli gerçekleştirilmesi ile tedavide yüksek başarı elde edildiği ve gen tedavisi ile bazı primer immün yetmezlik tiplerinde başarılı sonuçlar elde edildiğinin altı çizildi.
PİY haftası boyunca Takeda çalışanları, sosyal medya takipçilerini PİY’a dikkat çekmek için yaratıcı balonlar yapmaya davet etti. Takipçilerin kimi kartondan balon yaparken kimi gökyüzüne balon uçurarak PİY farkındalık etkinliğine renk kattılar.
Takeda Türkiye Genel Müdürü Şeyda Atadan Memiş; “Genetik bir Primer Immün Yetmezlik hastalığı sebebiyle her 1.200 kişiden birinin sağlığının ciddi şekilde etkilendiği düşünülüyor. Tanısı zor, ancak etkileri büyük olan bu nadir hastalık alanında, ekip olarak bir dizi farkındalık çalışması gerçekleştirdik. Özellikle Covid-19 sürecinde bağışıklık sisteminin önemi vurgulanırken, Primer İmmün Yetmezlik ile ilgili kamuoyunu bilinçlendirmek ve hastalık belirtilerini anlatmak, hastalığın teşhis edilmesinde önemli oldu. Takeda olarak nadir hastalıklar alanında farkındalık çalışmaları gerçekleştirerek bu hastalara tanı konulma sürecine olumlu katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Erken teşhis, tedavi için çok kıymetli, bu nedenle Takeda olarak sahiplendiğimiz alanlarla ilgili farkındalık çalışmalarımız devam edecek” dedi.