Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaGündemTıp Dünyası Şaşkın! Bebek Gerçek Kuyrukla Doğdu

Tıp Dünyası Şaşkın! Bebek Gerçek Kuyrukla Doğdu

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

Meksika Nuevo Leon’daki bir hastanede bir bebeğin 5,7 santimlik kuyrukla doğduğu öğrenildi. Doğum sırasında herhangi bir problem yaşanmadığı ve anne ile babanın sağlıklı olduğu bilgisi edinilirken, bebeğin kuyruğunun ise doğumdan 2 ay sonra ameliyat ile alındığı belirtildi.

Konuya ilişkin Paediatric Surgery Case Reports dergisine konuşan Dr. Josue Rueda, söz konusu durumun Meksika’da bir ilk olduğunu ve kuyruk sokumundan çıkan deri parçasının 3 ila 5 mm çapında ve 5,7 cm uzunluğunda, yumuşak, ince tüylerle kaplı, sivri bir uca sahip olduğu, acı çekmeden pasif olarak hareket ettirebildiğini fakat spontane hareket gösteremediğini belirtti.

KUYRUĞU SIKIŞTIRILDIĞINDA AĞLIYOR

Bilim insanları tarafından yalancı ve gerçek olarak ayrılan kuyruklara göre, yalancı kuyruklar yapı olarak kuyruğa benzese de omurga problemi ya da tümörden kaynaklanırken, gerçek kuyruklar ise hayvan kuyrukları gibi kemik yerine kas, kan, damar ve sinir içermeleriyle biliniyor.

Bu kuyrukların ise anne karnında gelişen her embriyonun kuyruk sokumunda üretildiği, sonrasında da kuyruk kemiğini oluşturmak için vücuda geri çekilen oluşumlardan geldiği tahmin ediliyor.

Meksikalı bebeğin kuyruğu üzerinde yapılan araştırmalara göre, kuyruğun omurganın düzgün bir şekilde oluşmadığı için oluştuğu, beyin kalp, işitme ve idrar testlerine giren yeni doğmuş bebeğin sağlıklı olduğu ve kuyruk sıkıştırıldığında da ağladığı belirtiliyor.

GENELLİKLE ERKEK ÇOCUKLARINDA GÖRÜLÜYOR

İki aylıkken tekrar değerlendirilmeye alınan kuyruğun, lokal anestezi ile kuyruk sokumundan alındığı ve ameliyat ile aynı gün taburcunun yapıldığı öğrenilirken, ekibin ise alınan kuyruk üzerindeki araştırmalarının devam ettiği bildirildi. İncelemeler sonucunda, yumuşak dokulu yapının atardamar ve toplardamara sahip olduğu gözlemlenirken, ekip ise gerçek kuyrukların ender olduğunu söyleyerek, 2017 yılına kadar yalnızca 195 vakanın tespit edildiğini, keşfedilen en uzun kuyruğun ise 20 cm olduğu bilgisini verdi.

Çoğunlukla erkek çocuklarında görülen bu durumun 17 kişiden birinde beyin ya da kafatası büyüme bozukluklarına yol açtığı ifade edildi.

- Advertisement -

En Son İçerikler