Elektronik sigara, likitli ürünler ve tütün ürünlerine sonradan eklenen meyve aromaları ile mentol toplar akciğerde derin hasara neden oluyor. Konuya ilişkin uyarıda bulunan Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı tütün ürünleri kullanımının özellikle gençler arasında arttığına dikkat çekti.
Tütün ve türün ürünleri kullanımı ve dumana maruziyetin insan sağlığı başta olmak üzere ekolojik kriz, tedavi ve hasta yüküne bağlı ekonomik zarar gibi pek çok alanı da olumsuz yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Elif Dağlı, dünya genelinde başlatılan mevzuatlar, farkındalık çalışmalarına rağmen tütün ürünleri kullanımıyla mücadelede istenilen düzeye gelinemediğini belirtti.
ÖĞRENCİLERDEKİ KULLANIM SIKLIĞI ARTTI
Tütün ürünleri kullanımının artışında e -sigara, aroma katkıları gibi yeni seçeneklerin piyasaya sürülmesinin de etkili olduğunu vurgulayan Dağlı, Amerikan 2022 Gençlik Tütün Araştırması’na göre gençler ve çocuklarda kullanım sıklığının arttığını, ortaokul ve liselerde yüzde 9,4’e karşılık gelen 2,5 milyon öğrencinin ise e-sigara içtiğinin görüldüğünü ekledi.
E-sigara kullanım sıklığının ortaokul öğrencileri arasında yüzde 3,3, lise öğrencileri arasında yüzde 14,1 olarak ifade edildiği bilgisini paylaşan Dağlı, “Öğrencilerin yüzde 27’si her gün e-sigara kullanırken, yüzde 85’i aromalı ürünleri tercih ediyor” şeklinde konuştu.
Tütün endüstrisinin satışlarını artırmak ve hedef kitlesini büyütmek amacıyla yeni stratejiler geliştirdiğini de söyleyen Dr. Dağlı, e-sigaranın zararı azaltılmış ürün ve ısıtılmış tütün ürünlerinin sigara kadar hastalık yapmadığı söylense de bu tür ürünlerin daha derin nefes çekme sonucunda katran-nikotinin akciğer tarafından çok daha fazla miktarda emildiğini söyleyerek, çok daha derin hasar bıraktığını vurguladı.