Bazı alışkanlıkların ve zararlı yiyeceklerin kalp krizi yaşını düşürdüğüne ilişkin bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Karabacak, özellikle uykunun kalp sağlığına olan etkisine ilişkin uyarıda bulundu.
Dünyada en sık ölüm sebebinin kalp hastalıklarından kaynaklandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Karabacak, özellikle 20 yaş üzerindeki gençlerin düzenli olarak kalp taraması yaptırması gerektiğini söyledi.
Günde 6 saatten daha az ve kalitesiz uykunun da kalp hastalıklarına zemin hazırladığının altını çizen Karabacak, sıkıştırıcı tarzda 10 dakikadan uzun süren, efor ile ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen, sol omuza, boyuna ve çeneye yansıyan bir göğüs ağrısının kalp damar tıkanıklığını akıllara getirdiğine değindi.
Kalp damarlarının tıkanması sonucunda kalp krizinin ortaya çıkacağının altını çizen Dr. Karabacak, sonraki süreçte ise kalp krizi teşhisinin doğrulanmasından sonra hastaya anjiyografi yapıldığını ve sonrasında tedavinin şekillendiği bilgisini verdi.
6 SAATTEN AZ UYUMAYIN
Kalp hastalıklarında özellikle uyku düzeninin önemine vurgu yapan Karabacak, gece uykusunun kardiyoloji alanında yeni bir konu olduğuna dikkat çekerek, günde 6 saatten daha az uyumanın ve kalitesiz uyumanın kalp hastalıklarına zemin hazırlayabildiğini söyledi.
Düzenli ve yeterli gece uykusu ile kalp hastalıklarından korunabileceğini ekleyen Karabacak, uykunun haricinde sigara içmek, hareketsiz yaşamak, hazır gıda ağırlıklı beslenme gibi faktörlerin de kalp sağlığını etkilediğini belirtti.