Sonbahar aylarında özellikle çocuklarda artış gösteren astım ataklarına karşı uzmanından uyarı geldi. Çocukların korunması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü’nden Hikmet Tekin Nacaroğlu, astımın akciğer fonksiyonlarına ciddi boyutta zarar verdiğini söyledi.
Astıma genetik yatkınlığı olan kişilerde, bazı çevresel faktörlere maruz kalınması sonucunda hava yollarının daraldığını ve öksürük, hışıltı, nefes darlığı gibi klinik bulgulara neden olduğunu belirten Dr. Nacaroğlu, “Çocuklarımız sonbahar dönemlerinde evlerde ve iç mekanlarda solunum yolu ile alınan ev tozu akarları, polenler, küfler, kedi ve köpek tüyleri gibi çeşitli alerjenlere, kirletici maddelere, viral enfeksiyonlara ve sigara dumanına uzun süreli, tekrarlayıcı şekilde daha sık maruz kalmaktadır. Bunun sonucu olarak da astımlı çocuklarda havayolu hassasiyetinde artış, astım alevlenmesi, astım semptomlarında kötüleşme ve akciğer fonksiyonlarında azalma gibi ciddi sorunlar görülebileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
EV VE OKUL ORTAMINDAKİ HAVA ÇOK ÖNEMLİ
Sonbahar döneminde çocukların zamanının büyük kısmını ev ortamını geçirdiğini hatırlatan Nacaroğlu, bu nedenle ev ortamındaki havanın temiz tutulması gerektiğinin altını çizerek, odun sobası, şömine, kül, parfüm, oda spreyleri, saç spreyleri, diğer kokular, klor bazlı temizlik ürünleri, boyalar, pişirme kokuları, küf kokuları, duş buharı ve sigara dumanının yanı sıra diğer tütün ürünlerinin dumanının ev ortamı hava kalitesini etkilediğini söyledi.
Okuldaki hava ortamının da son derece önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Nacaroğlu, hava kirliliğinin azaltılması gerektiğini ekleyerek, astımlı çocukların da bağışıklık sistemini desteklemek için bol sıvı alımının, günlük taze sebze ve meyve tüketiminin ve yeterli düzenli uyku alınmasının sağlanmasının gerektiğini vurguladı.