Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGündemUzmanından Uyarı! Akciğer Enfeksiyonuna Neden Oluyor

Uzmanından Uyarı! Akciğer Enfeksiyonuna Neden Oluyor

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...
- Advertisement -

Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Ersin Günay sıcak yaz günlerinin etkisiyle kullanımı artan lejyoner hastalığına (klima hastalığı) ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Bir çeşit akciğer enfeksiyonu olan lejyoner hastalığı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ersin Günay, hastalığa neden olan bakterinin göl, havuz, akarsu ve hamamlar gibi suyun olduğu yerde yaşamını sürdürdüğünü ve su buharı yoluyla etrafa yayıldığını belirtti.

Bakteriyi taşıyan su damlacıklarının solunması sonucunda hastalığın bulaşmasına da neden olduğunu ekleyen Dr. Ersin Günay, bulaşın insandan insana söz konusu olmadığını söyledi.

Kişinin sağlık durumu, kronik hastalığın bulunması, yaş ve bağışıklık sistemi gibi etkenlerin hastalığın bulaş sürecinde etkili olduğunu belirten Dr. Günay, hastalığın kendisini özellikle alt solunum yolu enfeksiyonu şeklinde gösterdiğini ekledi.

Bakteri ile karşılaştıktan 2 ila 10 gün içerisinde bulguların ortaya çıktığı bilgisini veren Günay, belirtilerin ise zatürre (pnömani) ile benzer olduğunu hatırlattı.

Otellerde ve büyük toplantı salonlarında bakımı yapılmamış klimaların kullanımının risk oluşturduğunu vurgulayan Günay, “Jakuziler, termal alanlar, dekoratif su alanları ve ofislerde de bakterilerin taşınmasını sağlayan damlacıklar oluşarak hastalığın yayılması gerçekleşebilir” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

Özellikle bebekler, yaşlılar, bağışıklık sistemi güçlü olmayanlar ve kronik hastalığı bulunanlarda riskin fazla olduğunu ekleyen Dr. Günay, klima hastalığının bazen sadece baş ağrısı, titreme, halsizlik, kas ağrıları ve ishal gibi solunum yolu şikayetleri ile kendini gösterdiğini, yüksek ateş, balgamlı ya da kuru öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetlerinin de sıklıkla görülebileceğini belirtti.

Hastalığın tedavisi için doğru antibiyotik kullanımının önemine değinen Günay, hastalık için 2-3 hafta süre ile antibiyotik kullanılması gerektiğini söyledi.

Günay ayrıca, hastalıktan korunmak için klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması ve filtrelerinin temizlenmesinin gerektiğinin de altını çizdi.

- Advertisement -

En Son İçerikler