Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaHABERLERUzmanından Uyarı: Gizli Tüberküloza Dikkat

Uzmanından Uyarı: Gizli Tüberküloza Dikkat

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü dünyada 2 milyar kişinin gizli tüberküloz taşıyıcısı olduğu bilgisini paylaşarak, Türkiye’de de nüfusun yüzde 10 ila 30’unda gizli tüberküloz olduğunu belirtti.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü sebebiyle Antalya’da düzenlenen Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi’nde konuşan ve gizli tüberküloz vakalarına dikkat çeken Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada 2 milyar, Türkiye’de ise nüfusun yüzde 10 ila yüzde 30’unun gizli tüberküloz taşıyıcısı olduğunu söyledi.

Tüberküloz (verem) denildiğinde herkesin bildiği hastalık olduğunu fakat gizli tüberküloza ilişkin çoğu kişinin bilgi sahibi olmadığını belirten Özlü, gizli veremin hastalık olmadığını ve bu virüsü taşıyan kişilerin ise sağlıklı olduğunu ekledi.

NASIL ÖĞRENİLİR?

Gizli tüberkülozda, geçmişte verem mikrobunu alan ve vereme sebep olan bakterinin vücuda yerleşerek, belli odaklarda canlılığını sürdürdüğü bilgisini veren Özlü, bu kişilerin bulaşa sebebiyet vermediğini fakat bazılarında enfeksiyonun seyri sırasında aktif verem hastası olabileceğinin altını çizdi.

Cilt testleri veya bazı kan testleri yapılarak kişinin öncesinde verem mikrobu ile karşılaşıp karşılaşmadığının öğrenildiğini de ekleyen Özlü, bu sayede gizli taşıyıcıların topluma virüs bulaşmasını engellemenin de mümkün olduğunu söyledi.

- Advertisement -

En Son İçerikler