Böbrek hastası sayısının her geçen gün arttığına ilişkin uyarıda bulunan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat, aşırı sıvı kaybının hayati tehlike taşıdığına ilişkin uyarıda bulundu.
Böbrek sağlığı için suyun önemine ilişkin bilgi veren Dr. Bolat, böbrek hastası sayısının gün geçtikçe arttığını ve böbrek sağlığını korumak için suyun öneminin büyük olduğuna dikkat çekti.
Aşırı sıvı kaybının nöbetlerin yanı sıra ölüme de neden olabileceğini belirten Bolat, suyun tükürük oluşturmaya yardımcı olduğu bilgisini vererek, suyun tükürüğün ana bileşeni olduğunu söyledi.
BEYİN ÖDEMİNE NEDEN OLUR
Tükürüğün üretiminin azaldığı zaman sindirimin ilk aşamasının bozulduğuna vurgu yapan Bolat,“Vücudumuz fiziksel aktivite sırasında ve sıcak ortamlarda ter yoluyla su kaybeder. Ter, vücudu serin tutar, ancak kaybedilen suyu alınmazsa vücut ısısı yükselir. Dokularımızı, omuriliğimizi ve eklemlerimizi korur. Terleme, idrara çıkma ve dışkılama yoluyla atık maddelerin atılmasına yardımcı olur”ifadelerinde bulundu.
Böbrek taşı, egzersize bağlı astım, idrar yolu enfeksiyonu, hipertansiyon gibi hastalıklar karşısında da suyun önemli olduğuna değinen Bolat, şiddetli susuzluğun ise beyin ödemi, böbrek yetmezliği, nöbetler ve kabızlığa neden olabileceğini söyledi.