Obeziteyle mücadelede toplumsal farkındalığın önemine dikkat çekmek için sosyal medya üzerinden HADİ BİRLİKTE kampanyasını başlatan Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD), yeni yılda da herkesi Vücut Kütle İndeksi’ni (VKİ) öğrenmeye davet etti.
TOAD Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, “Obezite önlenebilir bir hastalıktır. Mücadele etmek için öncelikle obeziteyi bilmek gerekir. Yeni yılda Vücut Kütle İndeksi’ni bilmeyen kalmasın. Herkes hadibirlikte.com sitesine girerek VKİ’sini hesaplayabilir. Yeni yılda yeni kararlar alın, obeziyete karşı HADİ BİRLİKTE diyenlerden olun” dedi.
Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, toplumun tüm kesimlerini yeni yıl öncesinde obezite konusunda ilk uyarıyı veren Vücut Kütle İndeksi’ni (VKİ) öğrenme kampanyasına katılmaya çağırdı. Novo Nordisk Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle düzenlenen “OBEZİTEYE KARŞI HADİ BİRLİKTE” kampanyası, sosyal medya üzerinden hadibirlikte.com sitesinden yürütülecek. Yeni yılda Ocak ayı boyunca sürecek kampanyada websitesine gelen kişiler, VKİ ölçümünün ardından sonuca göre en yakın obezite merkezine yönlendirilecek.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’de ise 20 milyon obeziteli bireyin olduğuna işaret eden Prof. Dr. Volkan Yumuk, “Ülkemizde de her 3 kişiden 2’si fazla kilo veya obeziteyle mücadele ediyor. Son araştırmalar, fazla kilolu veya obeziteli bireylerin normal kilolu hastalara göre Covid-19 sürecinde daha fazla risk altında bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca Covid-19 nedeniyle evde uzun süre geçirilmesi de obezite artışına neden oluyor. Özellikle bu süreçte obeziteyle mücadele çok daha önemli hale geldi. Bu kampanya ile yeni yılda Vücut Kütle İndeksi’ni bilmeyen kalmasın istiyoruz. HADİ BİRLİKTE Vücut Kütle İndeksimizi ölçelim. Fazla kilolu veya obeziteli değerleri görürseniz harekete geçin. Tedavi ve destekle obezitede birlikte yol alalım“ diyerek herkesi bu kampanyaya katılmaya davet etti.
Obezite, besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kütlesinin artmasıyla açıklanan, önlenebilir ve tedavi edilebilir kronik bir hastalıktır. Sağlıklı bir insan vücudunun yaklaşık yüzde 20-25’i yağ dokusundan oluşur. Yağ dokusu oranını ölçmek ve kilo fazlalığı veya obezite tanısı koymak için en basit yol vücut ağırlığını (kg) boyunun karesine (m2) bölerek, Vücut Kütle İndeksi’ni bulmaktır. Bu değerin 25-29,9kg/m2 olması kişinin fazla kilolu, 30kg/m2 üzerinde olması ise obeziteli olması demektir.
AVRUPA KRİTERLERİNDE OBEZİTE MERKEZLERİ YAYGINLAŞMALI
Türkiye’nin obeziteyi kronik bir hastalık olarak tanımlayan ilk 5 ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yumuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde obezite Sağlık Bakanlığımızın öncelikleri arasında yer alıyor. Obeziteyle mücadeleye dair eylem planları yapıldı. Bu kapsamda devletin obezite merkezleri açıldı, Avrupa standartlarında obezite merkezlerinin de sayısı artıyor, başarılı işler yapılıyor. Ancak bunların çoğaltılması, yaygınlaştırılması ve nitelikli elemanların artırılması ve obezite multidisipliner yaklaşım getirilmesi önemli.” dedi.
Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin ‘Yeni Yılda VKİ’sini Bilmeyen Kalmasın’ diyerek başlattığı VKİ ölçüm kampanyasına koşulsuz destek veren Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem de “Yeni yıl, yeni kararlar yılıdır. Hepimizin yeni yıl dileklerinin başında sağlık var. Pandemi sürecinde uzun süreli evde kalmanın getirdiği risklerden birisi de fazla kilolar ve obezite. Obeziteyi ve getirdiği riskleri önlemek, sağlıklı bir yaşama adım atmak için Vücut Kütle İndeksi’mizi bilelim. Herkesi bu kampanyaya destek olmaya ve VKİ’sini öğrenmeye davet ediyorum” dedi.