Kış mevsimi soğuk hava ve rüzgar sebebiyle pek çok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Özellikle aniden değişen hava sıcaklıklarında herhangi bir önlem alınmadan dışarı çıkılması ise yüz felcine neden olabilir.
Yüzün iki tarafında da kasların hareket etmesini sağlayan iki sinirin çeşitli sebeplerle hasar görmesi, yüz felcinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yüz felcinin başlıca nedenleri arasında ise soğuk hava ve rüzgar yer alır.
Kulak arkasındaki kemiğin içerisinden geçen yüz sinirinin etrafındaki ödem ya da enflamasyon olması sonucunda oluşan yüz felci, her yaştan insanda görülebilmektedir. Yüz felci gelmeden önce ise vücudunuzda birtakım belirtiler yaşanır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yüzünüzü hareket ettirmekte güçlük çekme
- Tükürük salgısına hakim olamama
- Ağzının bir tarafının istemsizce çekmesi
- Ağızda tat değişikliği
- Göz kapatamama
- Kulak arkasında ağrı durumu
- Ağzın kenarını hareket ettirememe
Yüz felci geçiren kimi hastalarda belirtiler daha ağır, kimi hastalarda ise daha hafif gözlemlenir. Hastalığın daha ağır seyretmiş olduğu durumlarda yeme ve içmede zorlanma, istemsizce yapılan mimikler, aşırı sese duyarlı olma gibi belirtilerin de görülmesi söz konusu olabilir. Kimi zaman kortizon kimi zaman ise fizik tedavi gerektirebilecek yüz felcinden korunmanın yollarını ise sizler için derledik.
Yüz Felcinden Korunmanın Yolları
- Soğuk ve rüzgarlı havada yüzünüzü ve kulaklarınızı iyi koruyun.
- Ani ısı değişimlerine karşı dikkat edin. Çünkü çok sıcak bir ortamdan çok soğuk bir ortama geçmek felç riskini artırır.
- Islak saçla dışarı çıkmayın.
- Araç kullanırken camları açık bırakmayın. Aksi takdirde rüzgara maruz kalmak felç riskini artırabilir.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinleri tüketin. Unutmayın ki kış hastalıkları yüz felci riskini artırır.
Uyarı: Hamileler soğuktan daha fazla etkilendiği için yüz felci geçirmeleri daha yüksek olasılıktır. Bu nedenle özellikle hamilelerin yukarıda yer alan önerileri yerine getirmesi gerekir.