Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaKONULAREtkinlik ve Toplantı“Bebek Demek Emek Demek”

“Bebek Demek Emek Demek”

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) ve Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği’nin infertilite hakkında farkındalığı artırmak için başlattıkları “Bebek Demek Emek Demek” projesi lansmanı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Merck İlaç’ın desteği ile www.bebekdemek.com platformu üzerinden yürütülen Bebek Demek Emek Demek farkındalık projesi kapsamında Türkiye’de üreme sağlığı ve kısırlık alanında çalışan iki dernek bir araya geldi.

Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan ile Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Barış Ata’nın katılımıyla düzenlenen toplantıda infertilite hakkında bilgilendirme yapılarak tedavide devamlılığın önemi vurgulandı.

 

70 Milyon İnfertil Kadının Sadece Yüzde 5’i Tedavi Görüyor

Türkiye’de 2017 yılında 33 bin hastanın tüp bebek tedavisi gördüğünü ve halen tedavi görebilecek 678 bin potansiyel infertil hasta bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Barış Ata “Araştırmalar gösteriyor ki evli çiftlerin infertilite belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirilmeye ihtiyacı vardır. Günümüzde infertilite kliniklerinde ve laboratuvarlardaki gelişmeler umut vadetmektedir. Biz de buradan yola çıkarak bebek sahibi olmak isteyen çiftlere bu süreçte emek harcamaları ve sabretmeleri gerektiğini gösteren Bebek Demek Emek Demek adlı farkındalık projemizi başlattık” dedi.

Ata, infertilite sebeplerinin kadınlarda yumurtlama bozuklukları, tüplerin deforme veya tıkalı olması, endometriozis, rahim ve rahim ağzı problemleri ile primer over yetmezliği olabileceğini söylerken erkeklerde ise anormal sperm üretimi ya da fonksiyonu, spermin taşınmasıyla ilgili problemler, kanser tedavileri ve maruz kalınan çevresel faktörler olabileceğini söyledi.  “Tedavi yöntemi olarak tek bir çözüm yoktur, çiftleri anlayıp onlara özel çözümler sunmak gerekmektedir. Bazen kadınlar tek başlarına bile gelip tedavi olmak istediklerini söylüyorlar, fakat aslında bu çiftin problemidir ve başından itibaren çiftin birlikte hareket etmesi gerekmektedir. İnfertilite sorunu; üçte bir oranında kadından, üçte bir oranında erkekten, kalan üçte biri ise hem kadın hem erkekten kaynaklı veya açıklanamayan sebeplerden kaynaklıdır” dedi.

 

Dünya Nüfusunun Yüzde 9’u İnfertil

Üreme çağındaki dünya nüfusunun yüzde 9’unun infertil olduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Timur Gürgan ise, “İnfertilite gün geçtikçe artmaktadır. Tıbbi tedaviler ile kadınlar ya da çiftlere başarılı bir gebelik elde etmelerinde yardımcı olunabilir. Dünyada 70 milyon infertil kadının sadece yüzde 5‘i yani 3.5 milyon kadın yumurtlama (OI), aşılama (IUI) veya tüp bebek (IVF) tedavisini görmektedir. Türkiye’de ise 811 bin evli kadının infertil olduğu ve sadece 100 bin kadının infertilite tedavisi ile çocuk sahibi olduğu bilinmektedir. Eğer infertilitenin nedeni araştırılmış ve tedaviler gebelikle sonuçlanmamışsa yardımcı üreme teknolojilerinden faydalanılabilir. Bu tedavilerin hangisinin sizin için uygun olduğunu uzman bir hekime ya da bir tüp bebek merkezine danışarak öğrenebilirsiniz” dedi.

 

Prof. Dr. Timur Gürgan, tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:

Üremeye işlevleri düzenleyici ilaç tedavisi

Cerrahi müdahale

Aşılama-İntrauterin İnseminasyon (UI)

Mikroenjeksiyon intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI)

Tüp Bebek İn Vitro Fertilizasyon (IVF)

- Advertisement -

En Son İçerikler