Cumartesi, Aralık 21, 2024
Ana SayfadergiBitkisel Tedavinize Kimyasal Karışmasın !

Bitkisel Tedavinize Kimyasal Karışmasın !

Tarih:

İlginizi Çekebilir

AstraZeneca Türkiye Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

Akciğer kanseri farkındalığı için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği iş...

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...
- Advertisement -

Son yılların en popüler tedavi yöntemlerinin başında gelen bitkisel tedavi, gücünü bitkilerden alsa da işin içine hastalık girince uzman yardımı almak hayati önem taşımaktadır. Kimyasal olduğu için ilaç kullanımından kaçan pek çok hasta ise alternatif tıbbı seçerek, bitkisel ilaç adı altında yanlış yönlendirilebilmektedir.

Dikkat! Bitkisel tedavinize kimyasal karışıyor olabilir…

 

FİTOTERAPİ NEDİR?

Fitoterapi, Avrupa’da alternatif tıp yöntemi olarak kabul edilen bir doğal tedavi yöntemidir. Bitkisel yöntemler yardımıyla uygulanmakta olan bu tedavi yöntemi, eski zamanlardan beri kullanılmış ve yaygınlaşarak günümüze kadar gelmiştir. Son yıllarda ülkemizde de çok fazla kullanılan fitoterapide amaç ise vücudun belli bölgelerini uyarmak ve güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Vücudun kendi kendini iyileştirmek için tercih edilmekte olan fitoterapi ile hastaların ihtiyacına uygun olacak bitkisel ilaçlardan yardım alınır. Bu ilaçların yardımıyla tedavi uygulanabilmesi mümkün olabilirken, reçete edilecek bitkisel ilaçların kullanımı sonucunda vücutta istenilen etkinin elde edilmesi de sağlanabilmektedir. Tedavi için kullanılan ve reçete ile hastalara sunulan bitkisel ilaçlar ise ot, çay, tablet, tentür, kapsül, losyon, krem gibi formlar şeklindedir.

FİTOTERAPİ NE KADAR SÜRE UYGULANIR?

Fitoterapi tedavisinde uygulama süresi, ilaçların etkisine göre değiştiği için, hastaya göre belirlenir. Fakat grip veya soğuk algınlığı gibi kronik ya da akut durumlarda tedavinin 4 ila 6 hafta arasında yanıt vermesi mümkün olabilir. Özellikle kronik rahatsızlıklarda tercih edilmekte olan bitkisel tedaviler, hastanın herhangi bir sorun yaşamadan tedavi olmasını da destekleyebilmektedir.

FİTOTERAPİ GÜVENLİ MİDİR?

Fitoterapide güvenliğin sağlanması için temel ölçüt, uzmanlar tarafından reçete edilen ilaçların kullanımıdır. Fakat özellikle tedaviyi tercih edecek kişilerin internet üzerinden yapılan satışlara yönelmesi veya önerilere göre hareket etmesinin çeşitli problemlere neden olabileceğini belirtmek gerekir. Bu nedenle tedavinin olumlu devam edebilmesi için uzmanların görüşünü almak ve probleme uygun reçeteler ile bitkisel ilaçlara yönelmek daha doğru olacaktır. Aksi takdirde bitkisel olarak satın alınan ürün, kimyasal çıkabilir.

 

FİTOTERAPİ NASIL UYGULANIR?

Bitkisel tedavi, fitoterapi uzmanlarının hastanın şikayetleri ve problemlerine göre uygun gördüğü bitkisel ilaçlarla yapılmaktadır. Özellikle kronik rahatsızlıkların tedavi edilebilmesi adına uygun bitkisel ilaçların kullanımının gerekli görülen süre boyunca uygulandığı bu tedavi yönteminde, süreç uzun olabileceği için hastanın sabırlı olması gerekir. Ayrıca istenilen etkinin görülebilmesi ve tedavinin başarılı sonuçlanabilmesi adına da hastanın mutlaka gereken hassasiyeti göstermesi gerekir. Düzenli takip sisteminin büyük önem taşıdığı fitoterapi tedavisinde, uzman tarafından verilen çay, kapsül, ot, krem, losyon, tentür veya tabletin de kullanımı sağlanır. Ayrıca hastanın bu bitkisel ilaçları kullandığı süre
zarfında, tüm gelişmelerin takip edilerek, not edilmesi de son derece önem taşır.

 

FİTOTERAPİ HANGİ HASTALIKLAR İÇİN TERCİH EDİLİR?

Fitoterapi her hastalığa uygun olmayacağı için her problemde bitkisel tedaviye başvurmak doğru değildir. Bu nedenle probleme yönelik bir uzmandan fikir almak en doğrusu olacaktır. Bitkisel tedavinin uygulanabildiği hastalıkları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Migren
  • Baş ağrıları
  • Aşırı kilo problemi
  • Mide ve bağırsak hastalıkları
  • Kadın hastalıkları
  • Tiroit bezi hastalıkları
  • Şeker hastalığı
  • Kemoterapi sonrası tedavi
  • Böbrek ve idrar yolları hastalıkları
  • Alerji
  • Cilt hastalıkları
  • Solunum yolları hastalıkları
  • Romatizma ve osteoporoz
  • Depresyon, panik atak veya sinir hastalıkları
  • Uykusuzluk
  • Astım
- Advertisement -

En Son İçerikler