Cuma, Mayıs 3, 2024
Ana SayfaGündemDünya Nüfusunun Dörtte Biri Verem ile Enfekte

Dünya Nüfusunun Dörtte Biri Verem ile Enfekte

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...

Pfizer Türkiye’de Atama

Pfizer Türkiye’ye 2008 yılında katılan Elif Çetinkaya, Ticari Beceriler...
- Advertisement -

Her yıl ocak ayının ilk haftasında Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında her yıl ocak ayının ilk haftasında Türkiye’de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda yayınlanan araştırma verilerinden elde edilen verilere göre dünya genelinde 2021 yılında 10,6 milyon yeni verem hastası tespit edildiği, 1,6 milyon kişinin ise verem sebebiyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

Hava yoluyla bulaşan, başta akciğerler olmak üzere kemik, deri, göz gibi tüm doku ve organları tutabilen bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz (verem), çoklu ilaçların düzenli kullanılması halinde yüzde 95-99 oranında iyileşmenin sağlandığı bir hastalık. Tedavi süresi 6 ila 24 ay arasında değişen verem ile enfekte olanların sayısı ise Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tahminlerine göre dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri. Hastaların yüzde 5-10’unda ise aktif hastalık geliştiği görülüyor.

Kovid-19’dan sonra ikinci ölüm sebebi

2021’de dünya genelinde yaklaşık 10,6 milyon yeni verem hastası ortaya çıkarken, 1,6 milyon ise verem nedeniyle yaşamını yitiriyor ve verem, dünyada bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında Kovid-19’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), veremle küresel düzeyde mücadele etmek için sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birini 2030’a kadar tüberküloz hastalığını sona erdirmek olarak belirlerken, DSÖ ise Küresel Tüberkülozu Bitirme Stratejisi kapsamında DSÖ Avrupa Bölgesi Tüberküloz Eylem Planı 2023-2030’u uygulama koydu.

Söz konusu planla Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı DSÖ Avrupa Bölgesi’nde 2015 yılı verileri temel alınacak ve tüberküloz sıklığının yüzde 80, tüberküloz ölümlerinin ise yüzde 90 oranında azaltılması hedef alınacak.

- Advertisement -

En Son İçerikler