Otizm hastalığının erkek çocuklarda, kız çocuklarına oranla daha fazla görüldüğü ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Uzm. Dr. Gülden Uzer Ekin, periyodik sağlık muayenesi çerçevesinde otizm açısından çocukların değerlendirildiğine dikkat çekti.
İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. Gülden Uzer Ekin, otizmin yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu belirterek, iletişim ve etkileşim alanında gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanlarıyla kendini gösteren karmaşık nörogelişimsel bir bozukluk şeklinde tanımlandığını söyledi.
Kişinin çevresiyle etkileşiminde yetersizliğe neden olan otizmin, çoğunlukla kişinin diğer insanlarla iletişim kurmasını zorlaştırdığını, nedeninin ise henüz net olarak bilinmediğini ekledi.
AŞILARIN OTİZMLE İLİŞKİSİNE BİLİMSEL KANIT YOK
Hastalığa ilişkin araştırmalarda genetik ve epigenetik faktörler üzerinde durulduğunun da altını çizen Dr. Ekin, aşıların ise otizmle ilişkisine yönelik bilimsel herhangi bir kanıt olmadığını söyledi.
Otizmin görülme sıklığının 40 ila 500 çocukta 1 olduğu bilgisini de paylaşan Ekin, erkek çocuklarda ise kızlara göre üç ila dört kat daha yaygın olduğunu belirtti.