Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHABERLERUzmanından Bağırsak Sağlığı İçin Öneriler

Uzmanından Bağırsak Sağlığı İçin Öneriler

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...

Pfizer Türkiye’de Atama

Pfizer Türkiye’ye 2008 yılında katılan Elif Çetinkaya, Ticari Beceriler...
- Advertisement -

İkinci beyin olarak da bilinen bağırsakların insan sağlığı açısından önemli bir role sahip olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştı. Konuya ilişkin önemli uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, bağırsak sağlığının korunması için neler yapılması gerektiği ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Beyne, cilde, hormonlara ve böbrek üstü bezlerine kadar vücudun neredeyse bütün bölümlerini etkileyen bağırsakları vücudun toprağı olarak niteleyen Tuğçe Yılmaz, özellikle sindirim sağlığı açısında diyet modeli olarak benimsenmesi gereken beslenme türünün Akdeniz diyeti olduğunu söyledi.

Tabakta farklı renklerde sebze, meyve ve zeytinyağının olması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, batı tarzı diyet modelinden ise kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirtti.

DÜŞÜNÜLENDEN DAHA BÜYÜK ROLE SAHİP

Son yıllarda yapılan araştırmaların bağırsakların insan sağlığı açısından büyük bir role sahip olduğunu kanıtladığı bilgisini veren Tuğçe Yılmaz, sağlık hayatın sağlıklı bağırsaklar olmadan mümkün olmadığına vurgu yaptı.

Beslenme şeklinin yanı sıra kontrolsüz ilaç kullanımının da bağırsak sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, bebeklikten yetişkinliğe giden süreçte bağırsak mikrobiyatasının değişiminde özellikle beslenmenin etkili olduğunu ekleyerek, “Düşük lif tüketimi, az su içme, trans yağlar, işlenmiş gıdalar, kontrolsüz ilaç kullanımı (özellikle antibiyotik), sezaryen doğum, toksinler, ağır metal, stres gibi birçok faktör mikrobiyotayı olumsuz etkiler” ifadelerinde bulundu.

Akdeniz diyetinin yanı sıra tam tahıl, yağlı tohum, ölçüsünde protein, temel diyet yağı olarak zeytinyağı ve baharatların da bağırsak sağlığı açısından önemine değinen Yılmaz, Fermente besinler (turşu, yoğurt, boza, sirke, vb.) bağırsak mikrobiyotasında bulunan probiyotik bakterileri arttırır, bu da sağlığımıza olumlu yansır” dedi.

- Advertisement -

En Son İçerikler