Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaHABERLERYurtiçinden HaberlerGörmezden Gelmeyelim Sergisi 4. Kez İstanbullularla Buluştu

Görmezden Gelmeyelim Sergisi 4. Kez İstanbullularla Buluştu

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...
- Advertisement -

Türkiye’de bir ilk olan ve şizofreni hastalığı konusunda toplumsal bilinç oluşturmayı hedefleyen ‘Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi, kapılarını 8 Mayıs’ta DenizGaleri’de ziyaretçilere açtı. Ön yargılara ve damgalamalara hayır diyerek şizofreni konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan ‘Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi, hastalığın tarihten bu yana gelişimini anlatmanın yanı sıra, ilginç görsel ve canlandırmalarla empati yapma imkanı da sunuyor.

Şizofreni Dernekleri Federasyonu danışmanlığında, Abdi İbrahim Otsuka’nın katkılarıyla, şizofreni konusunda toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla hazırlanan ‘Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi bir yıllık aranın ardından yeniden İstanbullularla buluştu.

24 Mayıs Dünya Şizofreni Günü kapsamında ilk çağlardan günümüze ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemlerin, toplumların konuya yaklaşımlarını, bilim insanları ve hekimlerin yüzlerce yıla yayılan uğraşılarını, ilginç görsel ve canlandırmalarla anlatan “Görmezden Gelmeyelim” sergisi, ön yargılara ve damgalamalara hayır diyerek şizofreni konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Şizofreni hastalığı konusunda toplumun farkındalık ve bilgi düzeyini artırarak, şizofreni hastalarına yaşamın her alanında destek olunmasını sağlamak amacıyla Görmezden Gelmeyelim projesini hayata geçirdiklerini belirten Abdi İbrahim Otsuka Şirket Yöneticisi Elif Elkin, “Abdi İbrahim Otsuka olarak ürünlerimizle hastaların hayatını iyileştirecek çözümler üretmeye devam ederken, bir yandan da toplum sağlığına katkı sağlayacak etkili farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Ülkemizde yaklaşık 600 bin şizofreni hastası olduğu biliniyor ve bu sayıya her geçen gün yeni hastalar ekleniyor. Biz de şizofreni konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla Görmezden Gelmeyelim projemizi 2015 yılında başlattık. ‘Görmezden Gelmeyelim -Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergimizi bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’ye taşıdık ve 2 milyondan fazla insana ulaşmayı başardık. İlk günden itibaren büyük ilgi gören bu sergi, pek çok önemli ödülün de sahibi oldu” dedi.

Denizbank ile yapılan işbirliğinin Abdi İbrahim Otsuka’nın şizofreni alanında yaptığı çalışmalara önemli bir katkı sağladığını belirten Elkin, şunları söyledi: “Sergimizi bu yıl Denizbank Genel Müdürlüğü’ndeki DenizGaleri’de gerçekleştirmekten son derece mutluyuz. Sergide, şizofreni hastasının, hastalığın en yoğun döneminde neler hissettiğini deneyimlemeye imkan veren canlandırmalar, tedavi yöntemlerinden canlı örnekler ve şizofreni konusunda bilinmeyenler yer alıyor. Sergiyi, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin diğer illerine de götürerek daha çok insana ulaştırmayı hedefliyoruz. En büyük hedeflerimizden biri Türkiye’de toplum sağlığı konusunda bilinç yaratmak. Bu yöndeki çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”

Şizofreni Hastalarının Neler Yaşadığını Deneyimleme İmkanı

Türkiye’de şizofreni konusunda ilk olma özelliğini taşıyan olan sergiyi ziyaret edenler bir şizofreni hastasının, hastalığın en yoğun döneminde neler hissettiğini ‘Empati Kabini’ninde deneyimleme imkanı buluyor. Bu alanda şizofreni hastalarında sıkça görülen görsel ve işitsel halüsinasyonların canlandırmaları yapılarak, onların neler yaşadıklarının ve hissettiklerinin daha iyi anlaşılabilmesi ve hastalarla empati yapılabilmesi amaçlanıyor.

Her 100 Kişiden Birinde Görülüyor

Sergide bulunan ‘Dönen Yatak’ ve aynalar da ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Dönen yatak, bilimsel kanıtların bulunmadığı ve hekimlerin ellerindeki tedavi yöntemlerinin kısıtlı olduğu dönemde, şizofreni hastalarının tedavi amacıyla nelere maruz kaldığını gösteren iyi bir örnek. 1850’lerde şizofreni tedavisinde kullanılmış olan bu yöntemde, hasta ortadaki dönen bir mekanizmaya bağlı bir yatağa yatırılıyor ve bağlanıyordu. Daha sonra yatağın hızla döndürülmesiyle oluşan merkezkaç kuvvetiyle beyindeki kan basıncının artması ve hastanın dengesinin tekrar sağlanabilmesi amaçlanıyordu. Hastada bu sırada bulantı, boğulma hissi, korku ve bilinç kaybı gibi etkiler görülebiliyordu. Sergide, ziyaretçilerin bu deneyimi yaşayabilmeleri için daha yavaş dönen temsili bir mekanizma oluşturuldu.

Sergide, ayrıca dağınık olarak yerleştirilen insan formunda kesilmiş aynalarla, ziyaretçilere şizofreninin cinsiyet, ırk, kültür, eğitim, sosyal ve ekonomik sınıftan bağımsız olarak, herkesin hayatında bir olasılık olarak bulunduğu, toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülebildiği gözler önüne seriliyor.

Ön yargılara ve damgalamalara hayır diyerek şizofreni konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan ve büyük ilgi gören ‘Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi 8-24 Mayıs tarihleri arasında DenizGaleri’de görülebilecek.

Bilgi için: www.sizofreniseruveni.com

www.gormezdengelmeyelim.com

- Advertisement -

En Son İçerikler