Cuma, Kasım 8, 2024
Ana SayfaGündemNadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...
- Advertisement -

Ankara Üniversitesi bünyesinde nadir hastalıklara yönelik ilaç, tanı kiti ve takipte kullanılabilecek yenilikçi yöntemler geliştirilmesi, biyobanka, hastalıklar açısından coğrafi haritanın oluşturulması ve tedavi modellerinin tanımlanması amacıyla Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Merkeze ilişkin açıklamada bulunan merkez başkanı ve AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Tuba Eminoğlu, nadir hastalıkların 2 binde bir kişiden daha az sıklıkta görülen ve genellikle sakatlık ve ölüm riski yüksek hastalıklar olarak tanımlandığını belirtti.

Şimdiye kadar tanımlanan 8 bine yakın nadir hastalık bulunduğunu belirten Eminoğlu, bu hastalıkların yaklaşık yüzde 80’inin genetik geçişli olduğunu ifade etti.

Nadir hastalıkların yüzde 70’i çocukluk döneminde ortaya çıkıyor

Yüzde 65-70’inin ise çocukluk döneminde ortaya çıktığını söyleyen Eminoğlu, nadir hastalıkların tek tek ele alınması halinde toplumdaki sıklığının düşük gibi göründüğünü fakat tamamının bir arada değerlendirilmesi halinde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret etti.

Dünyada 450 milyona yakın, Türkiye’de ise 5,5-6 milyon kişinin nadir hastalıktan etkilendiğinin tahmin edildiği bilgisini veren Eminoğlu, ileri düzey tarama yöntemlerinin tıp alanında kullanıma girmesinin, nüfus artışı sağlık bakımlarının gelişmesinin ve yaşam süresinin artmasını tanı konulan nadir hastalıklı kişi ve nadir hastalık sayısının artmasına yol açtığını ekledi.

Yeni tedaviler için faz çalışmalarının gerçekleştirilmesi, gen ve kök hücre gibi tedavilerin uygun hastalarda uygulanması için de fiziki mekanların tamamlandığı bilgisini veren Eminoğlu, Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin üniversitenin Cebeci Yerleşkesi’nde 1000 metrekare fiziki alana sahip 3 katlı müstakil binada hizmet vereceğini bildirdi.

- Advertisement -

En Son İçerikler