Cumartesi, Mayıs 4, 2024
Ana SayfaGündemAvrupa’da Antibiyotik İlaçta Tedarik Sıkıntısı Yaşanıyor

Avrupa’da Antibiyotik İlaçta Tedarik Sıkıntısı Yaşanıyor

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...

Pfizer Türkiye’de Atama

Pfizer Türkiye’ye 2008 yılında katılan Elif Çetinkaya, Ticari Beceriler...
- Advertisement -

Kovid-19 salgınının etkisini kaybettiği Avrupa’da grip ve benzeri solunum yolu rahatsızlıklarında ciddi artış yaşanıyor. Hastalıklardan olumsuz etkilenen birçok ülkede özellikle antibiyotik gibi ilaçların temin edilmesi ise giderek güçleşiyor.

Eski kıtada çok sayıda ülkede grip ve benzeri üst solunum yolu rahatsızlıkları dışında RSV isimli solunum yolu virüsü, çocuklar başta olmak üzere yetişkinlerde de hastalığın ağır seyretmesine sebep oluyor.

Yüksek ateş, istifra, eklem ağrıları gibi semptomlarla kendini gösteren solunum yolu rahatsızlıklarla mücadelede başvurulan ilaçların tedarik edilmesinde ise sorunlar yaşanıyor.

DSÖ’den influenza güncellemesi

Özellikle ilaç üretim maliyetlerinin yüksek oluşu sebebiyle imalatın Avrupa dışında olmasından kaynaklanan sorunlar, Çin gibi ülkelerde Kovid-19 önlemlerinin yol açtığı sıkıntılardan kaynaklı tedarik sürecinde de bazı aksaklıklar yaratabiliyor.

23 Aralık 2022’de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan influenza güncellemesinde Avrupa’nın tamamını bünyesinde barındıran Kuzey Yarım Küre’de virüsün H3N2 türünün yaygınlaşması üzerine influenza vakalarının arttığı belirtilirken, üye ülkelere Kovid-19’un yanı sıra influenza virüsünün dolaşımının da yakından takip edilmesi öneriliyor.

Kuzey Yarım Küre’de daha yaygın

Kuzey Yarım Küre ülkelerinde virüsün daha yaygın olduğu görülürken, salgın sebebiyle hastaneye kaldırılma ve şiddetli enfeksiyon risklerini azaltmak için aşılama kampanyasını artırmaları yönünde çağrısı yapılırken, sağlık çalışanlarının ise virüsü tespit edebilmek için “ayırıcı teşhis” yöntemine başvurmaları ve ülkelerinin ulusal yönergelerine göre test ve tedavi uygulamaları gerektiği ifade ediliyor.

Öte yandan Avrupa ve Orta Asya’da influenza vakalarının artışta olduğu, Avrupa’da genellikle A(H3N2) türünün, Orta Asya’da ise A(H1N1)’in yaygınlaştığı bilgisi veriliyor.

- Advertisement -

En Son İçerikler