Cuma, Kasım 8, 2024
Ana SayfaGündemTürk Bilim İnsanlarından Muhteşem Başarı! Ailevi Akdeniz Ateşi Tespit Teknolojisi Geliştirildi

Türk Bilim İnsanlarından Muhteşem Başarı! Ailevi Akdeniz Ateşi Tespit Teknolojisi Geliştirildi

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Mpox Dünya Genelinde Yeniden Tırmanışta: Uzmanlar Küresel Salgına Karşı Uyarıyor!

Dünya genelinde yeniden artış gösteren Mpox (eski adıyla Maymun...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...
- Advertisement -

Türk bilim insanları, Ailevi Akdeniz Ateşi teşhisine odaklanarak yarım saatte sonuç veren teknoloji geliştirmeyi başardı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Ünsal ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde Araştırma Grup Lideri olan Dr. Arif Engin Çetin, TUBİTAK desteği ile yürütmüş olduğu proje başarıyla sonuçlandı.

Kan örneğinden optik teknolojilerle teşhis yapabilen FMF Tanı Platformu isimli cihaz Ailevi Akdeniz Ateşi’nin hızlı tespit edilerek tedavisine başlanmasını sağlıyor. Konuya ilişkin konuşan Prof. Dr. Erbil Ünsal, Türkiye’de sık görülen genetik hastalıklardan olan Ailevi Akdeniz Ateşi’nin kesin tanısının genetik incelemelerle mümkün olduğunu söyledi.

İncelemelerin 3-4 aydan kısa sürede sonuçlanmadığını belirten Ünsal, kendilerinin de bu bekleme sürecini azaltmak amacıyla çalışmaya başladıklarını ve çalışmalar sonucunda yarım saatte sonuç veren teknolojiyi bulduklarını ekledi.

Patent Başvurusu Yapıldı

Hastalıkta erken tanının önemine dikkat çeken Ünsal, tanının gecikmesi durumunda hastalığın ataklarla biriken ve vücuttan atılamayan amiloid proteininin, hasar bıraktığını erken tanı durumunda ise tedavinin kolaylaştığını söyledi. Geliştirilen teknolojinin sadece hastalığın atak zamanlarıyla sınırlı kalmadığını ifade eden Dr. Ünsal, alınan kan örnekleriyle her zaman sonuca ulaşılabildiğinin de bilgisini verdi.

Çalışmanın patenti için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldığı belirtilirken, patent sürecinin tamamlanması sonrasında ise en geç 2 yıl içerisinde teknolojinin uygulamaya geçmesi planlanıyor.

- Advertisement -

En Son İçerikler