Cumartesi, Mayıs 11, 2024
Ana SayfaGündemGüney Kore’de Beyin Yiyen Amip Sebepli İlk Ölüm Gerçekleşti

Güney Kore’de Beyin Yiyen Amip Sebepli İlk Ölüm Gerçekleşti

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...

Pfizer Türkiye’de Atama

Pfizer Türkiye’ye 2008 yılında katılan Elif Çetinkaya, Ticari Beceriler...
- Advertisement -

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı bir kişinin beyin yiyen amip sebebiyle ilk kez bir kişinin öldüğünü açıkladı. Ajanstan yapılan açıklamaya göre kişinin semptomları arasında baş ağrısı, ateş, kusma, konuşma bozukluğu yer alıyordu.

Beyin yiyen amip olarak da isimlendirilen, toprakta ve ılık suda yaşayan ve burun yoluyla insan beynine giren ‘Naegleria fowleri’ vakası sebebiyle ilk ölüm Güney Kore’de yaşandı. Konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı,” kısa bir süre önce yurtdışından dönen serebral menenjitli bir hastada negleria fowleri enfeksiyonu olduğunu ilk kez doğruladı” ifadelerine yer verdi.

Hastanın 10 Aralık’ta Güney Kore’ye dönmeden önce dört ay boyunca Tayland’da kaldığı ve burada baş ağrısı, ateş, kusma, konuşma bozukluğu gibi semptomlar gösterdikten sonra 21 Aralık’ta hayatını kaybettiği bilgisi verildi.

Naegleria Flowleri Nedir?

Naegleria cinsinin bir türü olan naegleria fowleri adlı tek hücreli organizma, özellikle ılık tatlı su ve toprakta yaşayan bir amip türü olarak bilinmektedir. Nadir görülen fakat çoğu zaman e ölümcül olan enfeksiyona neden olan organizma, endüstriyel veya enerji santrallerinden, kötü bakım yapılan (minimum düzeyde klorlanmış) yüzme havuzlarından ve su ısıtıcılarından bulaşabilir ve bulaştığında beyin omurilik sıvısına ve beyne kadar ulaşabilmektedir.

Genellikle 5 gün sonra ilk belirtilerini göstermeye başlayan enfeksiyon, bazı durumlarda bir gün sonra ya da kontaminasyondan yaklaşık 12 gün sonra ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın semptomları şu şekildedir: şiddetli baş ağrısı, ateşli titreme, mide bulantısı, kusma, boyun tutulması, oryantasyon bozukluğu, nöbetler ve halüsinasyonlar ve koma.

Hastalığın ölüm oranının yüzde 97’nin üzerinde olduğu tahmin edilirken, 1962’den 2021’e kadar ABD’de 154 vaka arasından yalnızca dördünün hayatta kaldığı biliniyor.

- Advertisement -

En Son İçerikler