Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan, 19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Günü için yaptığı konuşmada Türkiye’de kötü beslenme nedeniyle gençlerde inflamatuvar bağırsak hastalıklarının görülme oranının arttığını söyledi.
Ülseratif kolit ve crohn olmak üzere iki farklı türü olan kronik hastalıkların kişinin hayatı boyunca ilaç kullanmasına ihtiyaç duymasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Tarkan Karakan, gelişmiş ülkelerde inlafmatuvar bağırsak hastalıklarının artmakta olduğunu ekledi. Araştırma sonuçlarına göre ortalama 10 binde 1 sıklıkta inflamatuvar bağırsak hastalığı görüldüğünü belirten Karakan, söz konusu oranın gençlerde ise daha yüksek seyrettiğini belirtti.
BESİNLERDEN ZEVK ALMA MESELESİ DİKKATE ALINIYOR
Batı tipi yaşam ve beslenme sonucunda bağırsak hastalıklarının arttığına ilişkin bağlantı olduğu bilgisini de paylaşan Dr. Karakan, Türkiye’de ise son 10 yıl içerisinde bu hastalıkların görülme sıklığının arttığını ifade etti.
Konuşmasında ayrıca Türkiye’de artmakta olan obezite oranlarına vurgu yapan Karakan, bunun altında yatan nedenin ise beslenme konusunda eğitimin kötü olması ve bilinçli tüketiciler olmayışımız olduğunu belirtti. Sağlıklı beslenmekten ziyade, alınan zevk ya da tat duyusunun daha fazla dikkate alındığını ekleyen Karakan, kötü beslenmenin bağırsaktaki zararlı bakteri sayısını çok fazla artırdığını belirterek, bunun sonucunda ise iltihaplı bağırsak hastalıklarında artışın yaşandığını söyledi.