Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaSAĞLIK DOSYASIGlokom Tehditi Büyüyor

Glokom Tehditi Büyüyor

Tarih:

İlginizi Çekebilir

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını coşku ve gurur içinde...

Depremzede Çocuklar İçin ‘Aşı’ Uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi...

Abdi İbrahim’e 5 Kategoride Ar-Ge ödülü

Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider ismi Abdi...

Pfizer Türkiye’de Atama

Pfizer Türkiye’ye 2008 yılında katılan Elif Çetinkaya, Ticari Beceriler...
- Advertisement -

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 12 Mart Dünya Glokom Günü’nde hastalığa dair çarpıcı bilgilere dikkat çekiyor. Glokom, tüm körlük nedenleri arasında ikinci sırada geliyor. Dünyada halen yaklaşık 61 milyon civarında olan glokomlu hasta sayısının 2020 yılında 80 milyon, 2040 yılında ise 111.8 milyona çıkması bekleniyor.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, geri dönüşsüz körlüğün başlıca nedenlerinden olan glokomun her geçen yıl artmasının önemli bir sağlık problemi olduğuna işaret ediyor. Tüm körlük nedenleri arasında yüzde 12,3 oranıyla ikinci sırada yer alan glokomla ilgili Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Raporda yer alan 2011 verilerine göre, tüm dünyada yaklaşık 61 milyon glokom hastası bulunuyor. Önleyici tedbirlerin alınmaması halinde, hastalığın 2020 yılında 80 milyon, 2040 yılında ise 111.8 milyon olacağı öngörülüyor.

Glokom Nedir?

Glokom, gözün retina tabakasında, retina gangliyon (sinir hücresi grupları) hücrelerinin tahrip olması sonucu, ilerleyici görme alanı kayıplarına neden olan bir optik sinir (görme siniri) hastalığı. Göz içi basınç artışı, glokomun oluşmasında ve ilerlemesinde risk taşıyor. Hastalık tedavi edilmezse, bu basınç artışı görme sinirini daha fazla etkileyerek körlüğe kadar giden görme kayıplarına sebep olabiliyor.

Glokom, İleri Evreye Gelene Kadar Hiçbir Belirti Vermeyebilir

Erken tedavi ile glokoma ilişkin körlüğün yaklaşık yüzde 90’ının önlenebilir olduğunu söyleyen Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, hastalığın bilinirliğinin ve farkındalığının artırılmasının bu noktada büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Glokomla ilgili, gelişmekte olan ülkelerde farkındalık düzeyi düşükken, gelişmiş ülkelerde ise farkındalık üst düzeyde. Ailede glokom hastalığının olması, 60 yaşın üstünde olmak, hipertansiyonunuzun olması, yüksek derece miyop olmak glokom riskini artırsa da herkes glokom olma riski taşıyor.

En Sık Görülen Glokom Tipi; Primer Açık Açılı Glokom

Glokomun, primer açık açılı ve kapalı açılı olmak üzere iki farklı tipi bulunuyor. Daha sık görülen bir tip olarak primer açık açılı glokom, göz içindeki aköz sıvı drene olamadığında, göz içi basıncı artarak görme sinirine zarar vermesi sonucu oluşuyor. Primer açık açılı glokom, ağrı yapmadığından başlangıçta görmede bir değişiklik yaratmıyor.

Görme siniri normal göz içi basıncına duyarlı olan kişilerde, glokom gelişme riski diğerlerinden daha yüksek olabiliyor. Düzenli göz muayeneleri ile hastalığın erken tespiti, optik sinirin hasarının önlenmesi açısından önem taşıyor.

Glokomun bir diğer tipi olan kapalı açılı glokom ise görmenin aniden bulanıklaşması, gözde şiddetli ağrı, baş ağrısı, bulantı ve kusma şikayetleri ile ortaya çıkıyor. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, bu tarz belirtilerin oluşması durumunda acil olarak bir göz doktoruna başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.

Glokom Sürekli Takip ve Tedavi Gerektiren Bir Hastalıktır

Optik sinirde bir hasar oluşmaksızın, göz içi basıncı yüksek olması göz tansiyonuna (oküler hipertansiyon) sebep oluyor. Glokom şüpheli ve glokom riski yüksek olarak adlandırılan bu hastaların göz doktoruna düzenli olarak gitmesi gerekiyor. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü glokomun, sürekli takip ve tedavi gerektiren bir hastalık olduğunun da vurgusunu yapıyor.

Referanslar:

1.World Health Organization (WHO): Consultation on Public Health Management of Chronic Eye Diseases: Report of a WHO consultation.2011].

2.Med Hypothesis DiscovInnovOphthalmol. 2018; 7(1)

3.Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol DOI 10.1007/s00417-016-3518-4

4.https://www.aao.org/eye-health/diseases/glaucoma-s…

5. https://www.glaucoma.org/glaucoma/are-you-at-risk-for-glaucoma

- Advertisement -

En Son İçerikler